16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

'80 YTL çalmadan gelme'

Mardin'den 11 yıl önce İstanbul'a göç eden Ziynet K'nın iki çocuğunu kapkaç ve dilenciliğe zorladığı ortaya çıktı. Kendilerine para vermeyenleri bıçak ve silah zoruyla tehdit eden çocuklar, kişi başı günlük 80 YTL hasılat yapamazsa annelerince eve alınmıyor.


Anne Zinnet K., çocuklarına zorla kapkaç yaptırarak kendisine 2 ev satın aldı


Belirli bir limitin altında para getirdiklerinde korktukları için eve gidemeyen ve annelerinin istediği kotayı doldurmak için gece geç saatlere kadar kapkaç ve dilencilik yapmaya zorlanan iki kardeşin dramı yürek yakıyor. Bugüne kadar 152 defa devlet tarafından koruma altına alınıp ailelerine teslim edilen ve okulu da terk etmek zorunda bırakılan abla-kardeş, halen sokaklarda kapkaç yapıyor, dileniyor ya da bıçak zoruyla mendil satıyor. Yetkililer tarafından uyarılmalarına rağmen, çocukların üzerinden para kazanmayı alışkanlık haline getiren anne ve babaya, “çocukları ve kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullandıkları” iddiasıyla 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bugüne kadar uygulanmayan 'dilencilikte çocukları araç olarak' kullandıkları iddia edilen aile, yakında İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
BABA EVİ TERK ETTİ

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), iki çocuk ve ailesi hakkında 24 Ağustos 2007 tarihli bir rapor hazırladı. SHÇEK uzmanı Salih Sinan Kaplan'ın raporuna göre, 5 çocuklu Zinet ve Sadun K. ailesi, 11 yıl önce ekonomik nedenlerden dolayı Mardin'den İstanbul'a göç etti. Temizlikçi olarak işe giren Sadun K, kansere yakalanınca malulen emekliye ayrıldı. Ancak ailenin kazandığı para, geçimlerine yetmedi. İlkokula yeni başlayan 9 yaşındaki Şehmuz ile 4. sınıfa giden ablası 11 yaşındaki Hasret K. da anne babalarının baskısı ile okulu bırakarak sokaklarda suç işlemeye zorlandı. Baba Sadun K, bir süre sonra evi terk ederek gitti ve bir daha geri dönmedi.

Yapılan uyarılara hiç aldırış etmedi

Abla ve kardeşin içler acısı durumunu gören esnaf, anneyi birkaç kez uyardıysa da Zinet K. buna aldırmadı. Anne Ziynet K, koyduğu kotayı dilencilik yaparak ya da mendil satarak dolduramayan çocuklarını bazı geceler eve almıyordu. Arkadaşı Mazlum A'nın polise anlattığına göre, kotayı dolduramadığı için eve gidemeyen Şehmuz K, açığını kapkaç yaparak kapatıyordu.

Suç işleterek büyük bir servet sahibi oldu

Çocuklarının getirdiği para sayesinde, bir süre sonra hatırı sayılır bir servetin sahibi olan Zinet K, önce Beyazıt'ta oturduğu evi satın aldı. Kısa süre sonra da Haliç'te bir daire daha satın aldı ve kiraya verdi. Bu arada, evin büyük çocuğu Emrah K, arada sırada eve gelerek, annesini uyuşturucu parası için zorluyordu. Bu arada Zinet K, konfeksiyon atölyesine giden ortanca kızı Aynur K'yı da evlendirdi. Anne Zinet K, çocuklarına zorla sokakta dilendiricilik yaptığı gerekçesiyle 'Kabahatler Kanunu'na göre, sayısız defa para cezasına çarptırılmıştı. Şehmuz ve Hasret K'nın sosyal hizmet uzmanlarına anlattıkları, içler acısı dramı gözler önüne seriyor: “Ailemizi geçindirmek zorunda olduğumuz için çalışmak zorundayız. Bazen tinerciler ve esnaf tarafından dilencilik yaptığımız için dövülüyoruz. Polis amcalar bizi gördüklerinde hemen arabaya bindirip eve götürüyor. Artık birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Günlük 30, bazı günler 50-80 YTL para kazanıyoruz. Biz 'çalışmazsak', eve kim para götürecek?”

Bu dava çocukları ilgilendiriyor

Dilencilik yapan ya da çocuklarına zorla dilendiricilik yaptırılan aileler hakkında, genellikle idari para cezası veriliyordu. 5237 sayılı yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımları ya da eş tarafından işlenmesi hâlinde verilecek cezalarda da yarı oranında artırılması öngörülüyor. Suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması hâlinde, ceza bir kat arttırılıyor. Bu maddeyle ilk kez bir aile yargılanacak.

ALİ OKTAY/yeni yenişafak
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 18:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?