22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Alo 157, 134 kadını kurtardı

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda, Türkiye’de fuhuşa zorlanan kadınların kurtarılması ve insan ticaretinin önlenmesi için BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından 23 Mayıs 2005’te açılan ücretsiz telefon hattı "157"nin tanıtıcı broşürleri dağıtılıyor. Özellikle eski doğu bloku ülkelerinden gelen uçakların indiği saatlerde dağıtılan avuç içi büyüklüğündeki broşürlerde, 157 hattı, Rusça, Rumence, İngilizce ve Türkçe tanıtılıyor.

IOM Türkiye Bürosu Medya Sorumlusu Selin Arslan, projeyi ABD’nin finanse ettiğini belirterek, hattın kurulduğu 2005 yılında 52, 2006’da 56, bu yıl ekime kadar da 26 kişinin kurtarıldığını anlattı. 157’ye telefon ettikten sonra jandarma veya polis tarafından kurtarılan kadınlar, IOM yardım asistanları ile görüşüp, sığınma evlerine yerleştiriliyor. Arslan, Türkiye’de iki sığınma evi olduğunu belirtiyor. Bunlardan biri Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği binada Kadın Dayanışma Vakfı’nın yönettiği sığınma evi. Diğeri de İstanbul’da, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı yönetimindeki sığınma evi. Çoğu ağır travma geçiren mağdur kadınlara, sığınma evlerinde psikolojik, tıbbi, sosyal ve hukuki destek de veriliyor. İsteyen kadınlara, mesleki eğitim olanağı ve küçük kredilerle iş sahibi olma olanağı da sağlanıyor. Bu durumda IOM danışmanları, kadınları periyodik takibe alıyor.

Selin Arslan, mağdurların ülkelerine döndüklerinde, dışlanma korkusuyla yaşadıklarını anlatamadıklarını, bunun da insan ticareti yapanların işlerini rahatlıkla sürdürmesini sağladığını anlatıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 10:57:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?