19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Anne ölümleri dünya raporu

Dünya Sağlık Örgütü, tarafından yapılan araştırmada dünyada her yıl 15-19 yaş arası ortalama 14 milyon kadının doğum yaptığı, yılda 500 binden fazla kadının gebelik ve doğum sırasında öldüğüne dikkat çekildi.


Dünya Sağlık Örgütü'nün "Anne Sağlığı Hakkında 10 Gerçek" adlı araştırmasında tüm dünya üzerinde yılda toplam 500 binden fazla kadının gebelik ve doğum sırasında oluşan komplikasyonlara bağlı olarak öldüğü vurgulandı.

Gelişmekte olan ülkelerde üreme çağındaki kadınlarda gebeliğe ve doğuma bağlı ölümlerin AIDS'den sonra ikinci sırada yer olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre, dünyada anne ölümlerinin yüzde 70'inden fazlasına ciddi kanama, enfeksiyonlar, güvenli olmayan doğumlar, hipertansif bozukluklar ve ilerlemeyen doğum eylemi neden oluyor. Bir yılda 136 milyondan fazla kadın doğum yapıyor. Bunların 20 milyonundan fazlası doğum sonrası gebelikle ilişkili hastalıklara maruz kalıyor.
Her yıl 15-19 yaş arası ortalama 14 milyon kadın doğum gerçekleştiriyor. Anne ölümlerinin sadece yüzde 1'i yüksek gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Gebelik ya da doğum komplikasyonu nedeniyle bir kadının hayatını kaybetme ihtimali Nijer'de yaklaşık 7'de bir iken, İrlanda'da 48 binde bir olarak gerçekleşirken, anne ölüm oranının en yüksek olduğu Sahra Altı Afrika'da kadınların yalnızca yüzde 40'ına doğum sırasında eğitimli ebe, hemşire ve doktor müdahale ediyor. Kırsal kesimdeki yoksul kadınlar özellikle kendileri için gerekli olan kontrollerden geçemiyor. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 70 bin anne ölümüyle sonuçlanan 18 milyon düşük gerçekleşiyor. 2005 yılında küresel ölçekte anne ölümü, 100 bin canlı doğumda, 430'dan 400'e indi. Anne ölümü oranı sadece yüzde 5 azaldı. Anne sağlığını iyileştirme önündeki engel olarak ise bakım eksikliği gösteriliyor.

Tüm annelere gelişmiş doğum müdahalesi yapabilmek için 2015 yılına kadar 330 bin yeni ebeye ihtiyaç olduğunun üzerinde duruluyor. Bu arada, Türkiye'nin ise anne ve bebek ölüm oranlarının AB standartlarında olduğu vurgulanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 16:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?