30
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Bedenimiz bizimdir inisiyatifi

Galata Köprüsü’nde balık tutarken teşhircilik yaptığı gerekçesiyle ceza alan Gülcan Köse hakkındaki kararı kadınlar protesto etti 



Bedenimiz Bizimdir İnisiyatifi üyesi bir grup kadın, Galata Köprüsü’nde balık tutarken “hayâsızca hareket ettiği” gerekçesiyle Gülcan Köse hakkında hapis cezası verilmesini protesto amacıyla köprü üzerinde yürüdü.
Beyoğlu Tünel Meydanı’nda toplanan inisiyatif üyesi kadınlar, ellerinde “Geceler de bizim, sokaklar da”, “TCK 225 kalksın”, “Cinselliğimiz bizimdir”, “Ne giyeceğimize biz karar veririz”, “Teşhirci değiliz, kadınız” ve “Ar değiliz, zar değiliz, mal değiliz, kadınız” yazılı dövizlerle sloganlar atarak yürümeye başladı.

‘Hayâsızca geldik!’ 

“Kadınlar her yerde vardır” şarkısını söyleyen topluluk, zaman zaman yolu araç trafiğine kapatarak yolun ortasına kadar yürüdü. Köprü üzerinde grup adına açıklama yapan Zelal Yalçın, “hayâsızca” Galata Köprüsü’ne geldiklerini belirterek, Köse hakkında alınan yargı kararını feministlerin ve kadın örgütlerinin protesto ettiğini söyledi.
TCK’dan “hayâsızca hareketler” ifadesinin çıkarılmasını istediklerini ve mahkemenin ceza gerekçesinin erkek egemen zihniyeti temsil ettiğini ifade eden Yalçın, “Nerede ne giyeceğimizin yargı kararlarıyla belirlenmesine, kıyafetlerimiz üzerindeki sözlü ve yazılı her türlü kural ve denetime itirazımız var. Genel ahlak bahanesiyle en temel insan haklarımızın ihlal edilmesine ve bedenlerimizin erkek egemen sistemin denetimine bırakılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Açıklamanın ardından kadınlar olaysız dağıldı.

Hapis cezasına çarptırılmıştı 

Galata Köprüsü’nde uygunsuz giysiyle balık tutarak çevreyi rahatsız ettiği iddiasıyla İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Gülcan Köse, Türk Ceza Kanunu’nun, “Teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü içeren TCK’nın 225. maddesi gereğince 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, sanığın tekrar suç işlemeyeceği konusunda kanaat oluştuğu, Köse’nin 5 aylık hapis cezasının, 1 yıllık denetim süresinde bir daha suç işlememesi koşuluna bağlı olarak ertelenmesine hükmetmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 09:55:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?