23
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Beyazlı Kadınlar'a çıkış yok

Küba hükümeti, Saharov düşünce özgürlüğü ödülüne layık görülen ve ödül törenine katılmak Strasbourg'a gitmeye çalışan Kübalı kadınlara ülkeden çıkış izni vermedi.

Söz konusu beş kadın, Küba'da insan hakları alanında mücadele eden Beyazlı kadınlar adlı grubun üyesiydi.

Kübalı kadınlar, Nijeryalı avukat Hava İbrahim ve merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'yle birlikte bu ödüle layık görülmüştü. Ödül töreni bugün yapılacak.

Beyazlı Kadınlar adlı muhalif grubunun beş üyesi, ödüllerini almak için Strasbourg'a Avrupa Birliği tarafından davet edilmişti. Tüm Küba vatandaşları gibi bu kadınların da ülke dışına çıkabilmesi için yönetimden izin alması gerekiyordu.

Kübalı kadınlar, haftalar öncesinden yaptıkları izin başvurusunun resmen reddedilmediğini ama taleplerinin sonucuyla ilgili olarak kendilerine haber de verilmediğini söyledi.

Sonuçta ödül töreni geldi çattı ve izin çıkmadı.

Grubun üyelerinden Miriam Leiva, yetkililerin tavrına şaşırmadığını ama üzüldüğünü söyledi.

Leiva, "Yönetim, hayatlarımızla istediği gibi oynuyor. Her şeyimiz denetim altında. Sadece seyahat özgürlüğümüz değil düşüncelerimiz de... Muhalif sesler duymak istemiyorlar. Tek suçumuz, haklarımız için mücadele etmek..." diye konuştu.

Üç yıl önce başka bir Kübalı muhalif, Oswaldo Paya da aynı ödüle layık görülmüştü.

O zaman hükümet, Paya'ya ödülünü alması için ülke dışına çıkışına izin verdi. Ancak Paya ülkeye dönüşünde Amerikan yönetiminin paralı askeri olmakla suçlanıp, yargılandı ve 75 muhalifle birlikte hapse atıldı.

Beyazlı kadınlar, hapse atılan muhaliflerin aileleri ve yakınlarının oluşturduğu bir grup.

Grubun üyeleri, yaklaşık 2 yıldır, beyaz giysileriyle her hafta Havana meydanında sessiz protesto gösterileri yapıyor.

Gösterilerine devam edeceklerini söyleyen "Beyazlı Kadınlar" Avrupa Birliği'nden, ödüllerini Küba'ya bir temsilciyle göndermelerini istediler.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 14:25:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?