28
Mayıs
2024
Salı
KADIN

Bikinili cumhurbaşkanı adayı

Fransa'da gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıkması olası görülen Segolene Royal, Sosyalistleri uzun bir aradan sonra yeniden Elize Saray'ına taşımanın yanısıra, Fransa'nın ilk kadın cumhurbaşkanı olmayı vadediyor. Segolene Royal geçtiğimiz aylarda imajını yeniledi.

Fakat, Fransa'da siyaset sahnesinde aniden yükselen Segolene Royal, yalnız siyaset muhabirlerini değil, paparazzileri de peşine taktı. Ailesiyle birlikte çıktığı tatilde çekilen bikinili fotoğrafları birden bire Fransa'da gündemin ortasına düştü.

Segolene Royal'in bikinili fotoğrafları Fransa'da iki ayrı dergide basıldı.

Fakat Segolene Royal, özel hayatını ihlal ettikleri gerekçesiyle tazminat davası açmayı düşünmediğini söylüyor.

Sosyalist siyasetçinin sözcüsü, ''sözkonusu fotoğraflara hakettiklerinden daha fazla bir önem kazandırmak istemediklerini'' açıkladı.

Ancak bu fotoğrafların Segolene Royal'in kişisel hayatına bir müdahale olduğu ve Fransız yasalarınca cezai yaptırımları bulunduğu da hatırlatıldı.

Beraber yaşadığı partneri ve çocuklarıyla birlikte La Rochelle adlı tatil beldesine giden Segolene Royal'e paparazziler pusu kurmuştu. Dört çocuğu olan çift, Fransız solunun tam kalbinde yer alıyor.

Zira Segolene Royal'in beraber yaşadığı kişi, Sosyalist Parti'nin genel başkanı François Hollande'dan başkası değil.

Fotoğraflarda turkuaz rengi bir bikini giymiş olan Segolene Royal, denize girerken, güneşlenirken ve bir botta otururken görülüyor.

Kimi karelerde François Hollande ile çiftin büyük kızları da var. Bu resimler bir başkasının olsa kaş kaldırılacak bir unsur içermiyorlar aslında... Fakat Fransa'da ateşli bir tartışma başladı.

'Ulusal siyaset itibarını giderek kaybediyor' diyenler başlarını anlamlı anlamlı sallıyor.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Fransa'da siyasetin önde gelenleri, özel hayatın mahremiyeti konusunu gayet sıkı tutan sert yasaların koruması altındaydı.

Özel hayatın ihlali diye adlandırılan suçu işlediyseniz, hayli yüklü para cezaları var. Hatta kimi ünlüler, örneğin Monaco kraliyet ailesinin üyeleri, her yıl basın yayın kuruluşlarına tazminat davaları açarak bu sayede kayda değer bir gelir sağlıyor.

Fakat son yılllarda şöhret fotoğrafları giderek daha çok prim yapar oldu Fransız medyasında...

Buna paralel hukuki süreç de yoğunlaştı elbet. İçi ünlülerin resimleriyle dolu dergilerin sayısı aldı yürüdü.

Closer, Voici, Gala, Public... Her biri yarım milyona yakın basan bu tür dergilerden birkaçı.

2007 yılının nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, siyasette de sanki bir zihniyet değişikliği gözleniyor.

Sarkozy'den samimi pozlar

Sol kanadın önde gelen adayı olarak Segolene Royal'in, sağda ise Nicolas Sarkozy'nin adı geçiyor.


Sarkozy de eşi ile objektif karşısına geçti

Ve her ikisi de günümüz siyasetinde sandıklara hazırlanırken popüler medya ile flört etmenin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğu hesabını yapmışa benziyor.

Her iki siyasetçi de Paris Match gibi dergilere mülakatlar vererek kendilerine sayfa sayfa yer ayrılması için düğmeye bastı.

Nicolas Sarkozy'nin karısı Cecilia ile uzun bir geçmişe dayanan evlilik sorunları neredeyse bir pembe diziye dönüştü. Yakın zaman önce barışmaları ardından ele ele tutuşmuş mutlu bir çiftin fotoğraflarını vermeleri uzun sürmedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığına soyunmadan önce imajını baştan aşağı değiştiren 53 yaşındaki Segolene Royal benzer biçimde dergi sayfalarına yansımak istediğini attığı her adımda belli etti. İşte bu yüzden paparazzilerden öfkeyle bahsedişini hiç inandırıcı bulmayanlar var.

Fransız medyasından editör Marc Dolisi, ''Segolene Royal ve Nicolas Sarkozy özel hayatlarını gazetecilerin önüne sermekte gerektiğinde hiçbir beis görmedi. İlk adımı atan medya değil, onlardı'' diyor.

İlk adımı kim attı tartışıla dursun, Fransa'da toplumun ''şöhret kültürünün'' girdabına girdiğinden endişeyle bahsedenler, şimdi yavaş yavaş Fransız siyasetinin de imaj dünyasında içerikten yoksunlaştığını düşünüyor....


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 17:10:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?