15
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Cesur kadın Butto

Kanlı karşılama Butto'yu yıldırmadı
8 yıllık sürgünün ardından Pakistan'da kanlı saldırılarla karşılanan Butto ölenleri demokrasi şehidi ilan etti. Pakistan eski Başbakanı “Yılmak yok. Demokrasi mücadelemiz sürecek"dedi


Pakistan eski Başbakan Benazir Butto'nun konvoyuna düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 136'ya çıkarken, Karaçi'de bir basın toplantısı düzenleyen Butto, saldırının kendisini yıldırmayacağını ve mücadeleye devam edeceğini söyledi. Butto, lideri olduğu Pakistan Halk Partisi ve kendisinin saldırıyı şiddetle kınadığını belirttiği konuşmasında, “Patlamadan bir saat önce güvenlik görevlileri bir kişiyi tutuklamışlardı. 30 dakika önce de beline bombalar bağlı bir adam yakalandı. Patlamayı gerıekleştiren 2 saldırgan vardı. Trafik ışıkları kapanmıştı, insanlar saldırı olduğunda birbirlerini göremiyorlardı. Dualarımız ve iyi dileklerimiz kurbanlar için” dedi. İçişleri Bakanlığı ve istihbarat servislerine güvenlik taleplerini ileten iki mektup yazdıklarını söyleyen Butto, tüm tehditlere rağmen seçim çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Butto'nun açıklaması sırasında zaman zaman sesinin titremesi ve heyecanlanması dikkat çekti.
MÜŞERREF ÜZGÜN

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Butto'yu arayarak, saldırıdan duyduğu üzüntüyü iletti. Müşerref'in Sözcüsü Raşid Kureyşi, Devlet Başkanının Butto'yu telefonla arayarak, “sağlığı ve güvenliğine duacı olduğunu” ilettiğini belirtti. Kureyşi, Müşerref'in saldırganların adalet önüne çıkarılmasını sağlayacak soruşturma konusunda da Butto'ya taahhüdde bulunduğunu ifade etti.

TALİBAN YALANLADI

Butto'nun konvoyuna yönelik saldırıyı düzenlemekle suçlanan Taliban yanlısı grubun lideri Beytullah Mehsud ise, hakkındaki iddiaları yalanladı. Pakistanlı Taliban komutanı Mehsud, uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgisi olmadığını söyledi. İçişleri Bakanı Seyid Kemal Şah da, “İlk incelemeler, saldırının intihar eylemi olduğuna işaret ediyor” dedi.

Saldırı sahte polis aracıyla yapıldı

8 yıl süren sürgün sonrası Pakistan'a dönen Benazir Butto ve yandaşlarına yönelik saldırı konvoya yaklaşan sahte bir polis otosuyla gerçekleştirildi. 136 kişinin öldüğü bombalı karşılama, işgal altındaki Irak dışında gerçekleşen en kanlı saldırı oldu.

Saldırıya kınama



Başbakan Erdoğan, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve Benazir Butto'ya gönderdiği mesajında saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Kardeş üllke Pakistan'ın, barış ve istikrarını hedef alan terör saldırısını kınıyorum” dedi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıyı kınadı ve Pakistan'da siyasi güçlerin ulusal birliği güçlendirmek için birlikte çalışacağından emin olduğunu vurguladı.


Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada “Aşırılık yanlıları, Pakistanlıların temsilcilerini demokratik ve şeffaf bir süreçle seçmelerini engelleyemeyecek” denildi.


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, genel seçimlerin siyasi yetkililerin güvenliği garanti altına alınacak şekilde yapılması için çağrıda bulundu.


Alman hükümeti de, suikast girişimini kınadı ve “Saldırının temelinde, Pakistan'daki demokrasinin yok edilmesi niyeti yatmaktadır" ifadesini kullandı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 11:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?