18
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Cinsel arzu duymuyorsanız...

Yapılan yeni bir araştırmaya göre doğum kontrol hapları kadınlarda cinsel arzunun körelmesine sebep olabiliyor. Daha da kötüsü, hapları bırakmış olsanız bile, etkilerinden kurtulamıyor olmanız...

Yapılan yeni araştırmalara göre, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda seks arzusunu azalabiliyor.

Libido kaybı, doğum kontrol haplarının bilinen yan etkilerinden. Bunun nedeni ise bu hapların vücuttaki testosteron miktarını azaltması. Testosteron, hem kadınlarda, hem de erkeklerde seks arzusunu kontrol ediyor.

Doğum kontrol haplarıyla bağdaştırılan tek seksüel bozukluk seks arzusunun azalması değil. Listeye orgazm olamama, ya da normale göre hafif orgazm olmak ve acı veren cinsel birleşme de ekleniyor. Bugüne kadar hapların bu etkilerinin tersine çevrilebileceği, ya da hap bırakılır bırakılmaz problemin sona ereceği sanılıyordu. Ancak yapılan yeni bir araştırma, hapların libidoya olan olumsuz etkilerinin uzun süreli, hatta kalıcı olabileceğini gösteriyor.

Uzun süreli etki

Bulgular doğrulanırsa, dünya üzerinde hap kullanan 100 milyondan fazla kadın için kötü haber olacak. Sadece İngiltere’de bile 3,5 milyon kadının, yani doğurganlığa kavuşmuş kadın nüfusunun üçte biri kadarının, doğum kontrol hapı kullandığı tahmin ediliyor

Doğum kontrol haplaro, yumurtalıklardaki testosteron üretimini kısıtlayarak, seks hormon bağlayıcı globulin (SHBG) adı verilen maddenin vücutta artmasına sebep oluyor. SHBG testosteronu durdurak, etkilerini bloke ediyor.

Araştırma, Boston Üniversitesi, Massachusetts’te yapılmış ve 125 kadın üzerinde uygulanmış Bu kadınların 62’si doğum kontrol hapı kullananlardan, 40’ı daha önceden kullanmış ama şu an kullanmayanlardan ve 23’ü de hayatında hiç kullanmamış olanlardan oluşuyor.

Yedi kat daha yüksek

Bilim adamları araştırmaya katılan kadınlardaki SHBG seviyelerini bir yıl boyunca, her üç ayda bir ölçtüler ve bunun doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, hiç kullanmayanlara oranla 7 kat daha yüksek olduğunu gördüler.

Hap kullanmayı bırakmış kadınlarda SHBG seviyeleri daha düşük çıksa da, hiç kullanmayanlara oranla gene de 3-4 kat daha fazla çıktı.

mynet.com
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 10:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?