19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Çubukçu'dan kadın dayanışması

THY'nin 800 kadın kabin memuruna hamile kalırlarsa sözleşmelerinin tek taraflı olarak feshedilmesini içeren sözleşme imzalatması üzerine harekete geçen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, uluslararası ve ulusal mevzuata ve Başbakanlık genelgesine aykırı olan bu durumu düzeltmek için THY nezdinde girişimde bulunacağını bildirdi.

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, konuyu Meclis gündemine getirerek, Devlet Bakanı Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Çerçioğlu, Çubukçu'ya, THY'nin kadın hosteslerine imzalattığı bu sözleşmenin, insan haklarına, kadın haklarına, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olup olmadığını ve girişimde bulunup bulunmayacağını açıklamasını istemişti.

THY SÖZLEŞMESİ MEVZUATLA ÇELİŞİYOR

THY hosteslerine, "hamilelik dahil uçuculuğa engel mani bir halin vukuunda THY'nin, tek taraflı olarak hizmet akdini, ihbara gerek kalmaksızın feshetmeye yetkili kılan" sözleşme imzalatılmasının AB Müktesebatına Uyum Türkiye Ulusal Programı, Anayasa, İş Yasasının yanı sıra Başbakanlığın 2004/7 sayılı genelgesine de aykırı olduğunu belirten Bakan Çubukçu, "Söz konusu sözleşmede yer alan hüküm, mevcut yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmelerin hükümleriyle çelişmektedir" dedi.

Avrupa Konseyinin 76/207/Eec sayılı direktifinde de kadınlarıng ebelik ve analık halerinde korunmalarına ilişkin hükümler bulunduğunu da bildiren Devlet bakanı Nimet Çubukçu, sözleşmenin değiştirilmesi için THY nezdinde girişim başlattığını da şöyle açıkladı:

"Ülkemizde istihdama kabul sırasında ve istihdamda kadınlara ve erkeklere eşit muamele ilkesine aykırı mevzuat hükümlerinin ortadan kaldırılması çalışmaları sonucunda önemli yasal gelişmeler kaydedilmiştir. Iş yasasına tabi olmayıp, özel hukuk hükümlerine göre yapılan iş akdi çerçevesinde istihdam edilen kadın kabin memurlarına imzalattırılan sözleşmede yer alan ve başta Anayasa olmak üzere ulusal mevzuatımıza, BM, CEDAW ve uluslararası sözleşmelerdeki cinsiyete dayalı ayırım yapılamayacağı ilkesine aykırılık teşkil eden maddenin değiştirilmesi amacıyla Türk Hava Yolları A.Ş. Genel Müdürlüğü nezdinde girişim başlatılacaktır."






anka
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 09:25:21
Güncelleme :26 Ekim 2006 Perşembe 09:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?