26
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Dayak yiyen kadına müjde

Barack Obama yönetimi, aile içi şiddete maruz kalan yabancı ülke Vatandaşları kadınlara ABD'ye sığınma hakkı vermeye hazırlanıyor

Amerikan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre aile içi şiddet ya da cinsel istismara maruz kalan kadınlar, kendi ülkelerinde bir meta gibi görüldüklerini ve can güvenliğinin bulunmadığını kanıtlayarak iltica başvurusunda bulunabilecek. Sığınma isteyen kadınlar, gerekli diğer birçok kriteri yerine getirmenin yanı sıra, kendi ülkelerinde bu duruma göz yumulduğunu, yetkili kurumlardan yardım alamadığını ve hiçbir yerin güvenli olmadığını da ortaya koymak zorunda olacak.

Eski ABD başkanı George W. Bush hükümetinin şiddetle karşı çıktığı bu hak konusundaki tartışmalar, 2004'te Meksika'ya dönerse şiddet uygulayan kocası tarafından öldürüleceğini iddia ederek iki çocuğuyla birlikte ABD'den sığınma hakkı isteyen Meksikalı bir kadınla başladı.

New York Times gazetesinin haberine göre ismi L.R olarak açıklanan 42 yaşındaki kadın Meksika Polisinden yardım alamayınca California eyaletine kaçmaya karar verdi. Başvuru, 2006'da San Francisco'da bir mahkeme tarafından reddedildi.

Kanıtlamak şart

Bunun üzerine L.R karara itiraz etti ve 13 yıllık hukuk mücadelesi başladı. Tartışmaya son noktayı kadının iltica için uygun bir aday olduğuna karar veren Obama yönetimine bağlı İçişleri Bakanlığı koydu.

Sığınma hakları konusunda uzman kişiler, kararın töre cinayetleri için de geçerli olabileceğini iddia ediyor.

 

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 16:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?