19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Duygu'nun yaşaması mucizeydi

Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, Duygu Asena'da görülen tümörün çok agresif ve ileri derecede habis olduğunu belirterek, "Tanı konulduğunda 3-4 aylık yaşam süresi olmasına rağmen Duygu Hanım mucizevi bir şekilde 2 yıl yaşadı" dedi. Siyasi parti liderleri Duygu Asena'nin ölümünü kadın hareketi ve medya için bir kayıp olarak nitelediler.

Duygu Asena'nın hastalığı çok ciddi boyuttaydı"

Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, Duygu Asena'da görülen tümörün çok agresif ve ileri derecede habis olduğunu belirterek, "Tanı konulduğunda 3-4 aylık yaşam süresi olmasına rağmen Duygu Hanım mucizevi bir şekilde 2 yıl yaşadı" dedi.

Baturalp, Duygu Asena'nın 2 yıldır "glioblastoma" denilen beyin tümörü nedeniyle tedavi edildiğini, tedavisini onkolog ve beyin cerrahlarının üstlendiğini anlattı.

Asena'nın son dönemlerde tedaviye yanıt vermediğini, sadece destek tedaviyle yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Baturalp, Bir gazetecinin, "Tedavide geç mi kalındı" sorusuna, "Hayır, kesinlikle. Yalnız tümör çok agresif bir tümördü. Tanı konulduğunda 3-4 aylık yaşam süresi olmasına rağmen Duygu Hanım mucizevi bir şekilde 2 yıl yaşadı" yanıtını verdi.

Çeşitli beyin tümörleri olduğunu, hepsinin bu derece agresif, hızlı ve ölümle sonuçlanmadığını belirten Baturalp, Duygu Asena'da görülen tümörün çok agresif, ileri derecede habis olduğunu ve nüksettiği için Asena'nın 2 kere ameliyat edildiğini söyledi.

Asena ile hasta-doktor ilişkisinden sonra dost olduklarını belirten Baturalp, "Ben 10 yıl önce bir akciğer rahatsızlığı geçirmesi sırasında tanıştım. Sonra bütün sağlık sorunlarında yardımcı oldum ve dostluğumuz böyle başladı. Kötü bir duygu. Çünkü bir doktor olup hem arkadaşlarınızı tedavi etmek hem de kaybettiğinizde bir de böyle açıklamalar yapmak durumunda kalıyorsunuz. Çok üzgünüm" diye konuştu.

Duygu Asena'nın hastalığından haberdar olduğunu ifade eden Baturalp, "Başlangıcında sorundan haberdardı. Burası Türkiye... Biz hekimler hiçbir zaman hastaya 'Sizin 3-4 ay yaşam süreniz var' diyen bir ülkede değiliz. Tümörü biliyordu. Hiçbir zaman umudunu kaybetmedi. Her zaman çok pozitif düşündü ve o sayede 2 yıl yaşadı. Güzel yaşadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Bu arada, dün vefat eden gazeteci-yazar Halit Çapın'ın, Duygu Asena'nın kardeşi İnci Asena'nın eski eşi olduğu belirtildi.

Siyasilerin Duygu demeçleri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Duygu Asena’nın kadının ikinci sınıf insan konumuna itildiği bir dönemde “Kadının Adı Yok” çığlığıyla kadınların isyanını haykırdığını belirtti. Baykal, “Kadınlarımızın özgürleşmesi mücadelesini artık Duygu’suz vereceğiz” dedi. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, gazeteci-yazar Duygu Asena’nın kitapları, makaleleri ve yazılarıyla katkılarına değinerek, vefatının basın için önemli bir kayıp olduğunu ifade etti. 


Baykal: Duygu Asena'nın yokluğu...

Baykal, uzun süredir beynindeki tümör yüzünden tedavi gören gazeteci-yazar Duygu Asena’nın ölümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Baykal mesajında şunları söyledi: 

“Duygu Asena’nın yokluğu başta kadınlarımız olmak üzere hepimiz için büyük bir üzüntü, büyük bir acı ve büyük bir eksikliktir. Kadının ikinci sınıf insan konumuna itilmek istendiği günümüzde, Duygu Asena’yı kaybetmenin acı ve yalnızlığı bizlere büyük bir sorumluluk da yüklemektedir. Cumhuriyeti savunmak, cumhuriyetin kazanımlarını korumak, kadın hakkı ile kadınlarımızın özgürleşmesi mücadelesini artık Duygu’suz vereceğiz. Böylesine önemli ve zor bir görevi yerine getirerek, Duygu Asena’nın ‘Kadının Adı Yok’ çığlığını, ‘İşte senin hayalindeki kadın’ aşamasına yükseltmek öncelikli sorumluluklarımızdan biri olacaktır. Bu duygularla Duygu Asena’ya rahmet, ailesine, yakınları olan kadınlarımıza ve halkımıza sabır ile başsağlığı dilerim.

Mumcu: Basın için önemli kayıp

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, gazeteci-yazar Duygu Asena’nın kitapları, makaleleri ve yazılarıyla katkılarına değinerek, vefatının basın için önemli bir kayıp olduğunu ifade etti.
 
Erkan Mumcu, Duygu Asena’nın kardeşi İnci Asena’ya başsağlığı telgrafı gönderdi. Mumcu, Asena’nın kadın haklarının önemli savunucularından biri olduğuna işaret ederek, vefatından büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Mumcu, “Yazdığı kitapları, makaleleri ve çeşitli dergilerdeki yöneticilikleriyle Türk basınına önemli katkılar sunan usta gazeteci-yazar Sayın Duygu Asena’nın vefatı Türk basın camiası adına önemli bir kayıptır” dedi.

ANKA/AA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 14:07:04
Güncelleme :30 Temmuz 2006 Pazar 14:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özge büyük IP: 88.240.177.xxx Tarih : 2.08.2006 21:56:51
gerçekten duygu asena nın ölümüne çok üzüldüm ben iyileşir die tahmin ediordum keşke yaşasaydı.Kendisine allahtan rahmet yakınlarına başsağlı dioiorum.