1
Haziran
2024
Cumartesi
KADIN

'Eğitimli kadınlar şiddeti gizliyor'

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Yöneticisi Sevim Ölmez, ekonomik özgürlüğü olan eğitimli kadınların şiddet gördüğünü gizlediğini söyledi.

Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve benzeri her türlü şiddete maruz kalan kadınlara, 1999'dan bu yana ücretsiz bilgilendirme ve hukuki yardım sağlamaya yönelik hizmet verdiklerini anlatan Ölmez, merkeze başvuru yapan kadınların yüzde 60'ının aile içi şiddete maruz kalanlar olduğunu bildirdi. Şiddet gördüğünü açıklamayan kadınlar olduğuna işaret eden Ölmez, toplum baskısı nedeniyle ya da kazanılan statünün yitirilmemesi ve saygınlığın zedelenmemesi için şiddet gördüğünü gizleyen öğretmen, doktor ve değişik meslek grubundan kadınların olduğunu vurguladı. Başvuruda bulunanlar arasında travma geçirecek kadar ağır şiddet gören kadınların olduğunu aktaran Ölmez, "Ancak aile mahremiyetinin korunması, geleneksel yapı ve ailenin dağılmasının önlenmesi amacıyla şiddet hâlâ saklanıyor. Örneğin şiddet uyguladığı için uzaklaştırma alan eşinin tedbir süresi geçtikten sonra daha çok şiddet göstereceğini düşünen kadınlar var. Başvuran kadınlar arasında çocukları için bu şiddete katlanması gerektiğini düşünenler de var." dedi.

Son 2 yılda bin 105, son 4 yılda ise bin 500 kadının merkeze başvurduğunu ifade eden Ölmez, başvuruların her geçen yıl arttığını, 2006 yılı içinde ayda ortalama 33, 2007'de 45 ve 2008 yılının ilk 3 ayında da ayda ortalama 60 başvurunun olduğunu kaydetti. Kadının bilinçlenerek hakkını aramaya başladığına dikkat çeken Ölmez, eğitimden yoksun erkeklerin bu hak aramayı kendilerine başkaldırı olarak değerlendirdiğini ve daha çok şiddet uygulamaya başladığını söyledi. Merkez olarak kadınları bilinçlendirmek amacıyla mahalle, erkekleri bilinçlendirmek amacıyla da kahve hane toplantıları yaptıklarını aktaran Ölmez, din adamlarına da önemli görevlerin düştüğünü ifade etti. Nitelik ve nicelik olarak ihtiyaca cevap vermeyen kadın sığınma evleriyle ilgili çalışmaların hızlandırılması gerektiğini de dile getiren Ölmez, yeni yasaya göre 50 bin nüfuslu belediyelerin sığınma evi açma zorunluluğu olduğunu hatırlattı

aa
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 03:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?