18
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Ev kadınları iş arıyor

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, aile içi şiddetin en temel nedenlerinden bir tanesinin kişilerin psikolojik tahammülsüzlüğü olduğunu söyledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ise ülkemizde kadınların yüzde 12'sinin işsiz olduğunu belirterek "Kriz nedeniyle eşleri işlerini kaybettiği için kadınlarımız daha fazla iş arıyor" dedi


AİLE İÇİ ŞİDDETTE YOKSULLUK TEK NEDEN DEĞİL
Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) düzenlenen Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi'ne katılan Bakan Çubukçu, kongreden ayrılışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Ekonomik kriz aile içi şiddeti artırdı mı?' sorusuna Çubukçu, ellerindeki istatistiklere göre böyle bir bulgu olmadığını belirtti. Çubukçu, uyguladıkları politikalar sayesinde şiddet gören kadınların artık daha fazla kolluk kuvvetlerine başvurduğunu ve sessiz kalmadıklarını söyledi.
Aile içi şiddetin ve ona bağlı nedenlerin araştırılması konusunu ele aldıklarında birçok etkenle birlikte hareket ettiklerini ifade eden Çubukçu, aile içi şiddette yoksulluğun tek bir neden olmadığını anlattı. Aile içi şiddetin tek paradigmayla açıklanamayacak kadar karmaşık bir konu olduğunu anlatan Çubukçu, şöyle konuştu: "Türkiye'de aile içinde birbirine yönelik şiddete ekonomik krizin bir etkisi olup olmadığı ancak üzerinden geçen zaman içerisinde bu konuda yansıyan istatistikler ve bu istatistiklereyansıyan konularda ortaya konacaktır. Şiddeti bir nedene bağlı olarak açıkladığınız zaman sorunu tam olarak ortaya koyamamış olabilirsiniz. Bu söylediğimiz konular bir günde, bir anda ve bir meseleye bağlı çıkmaz ve gelişmez. Yoksulluk da bunun bir nedeni değildir. Sadece o açıdan bakmak çok doğru değil."


Çağrılarının bir sonucu olarak şiddet gören kadınların artık daha fazla kolluk kuvvetlerine başvuruda bulunduğunu bildiren Çubukçu, "Polise yapılan başvurularda artış, kadınların bu konudaki duyarlılık ve sessiz kalmama duygularıyla da çok doğru orantılı" ifadelerini kullandı.


EKONOMİK KRİZİN NEREYE KADAR GİDECEĞİ BELLİ DEĞİL
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ise gazetecilerin ekonomik krizle ilgili sorularını cevaplandırırken, 2009'da da Türkiye'de ve dünyada ekonominin iyiye gitmeyeceğini söyledi.


Yalçındağ, krizin ne kadar derinleşeceğini ve nereye kadar gideceğini henüz bilemediklerini ifade etti. Bu yıl sıfır ile eksi 4 arasında bir büyüme beklediklerini anlatan Yalçındağ, şöyle konuştu: "Şu bir gerçek ki; ülkemizde en azından bugün bütçede olan artı yüzde 4 gibi bir büyüme gerçekleşmeyecek. 2010'u da kaybetmemek içinde bugünden elimizden geleni yapmalıyız. Önlemleri almalıyız."
Kadınların kriz döneminde hane halkının işlerini kaybetmesi ya da eşlerini kaybetmelerinden dolayı daha fazla iş piyasasına atılmak istediğini dile getiren Yalçındağ, "Kadınlar kriz döneminde daha fazla iş arıyor" dedi. Kadınların sosyal hayata ve karar alma mercilerine katılımının ülkenin genel kalkınması açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Yalçındağ, çalışma yasasında kadınlar için yapılan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Türk geleneğinde hanımların çocuklara ve yaşlılara baktığını belirten Yalçındağ, kreşlerin ve yaşlı bakım evlerinin oluşturulmasının kadınların evden çıkıp ekonomik hayata atılması için çok önemli olduğuna dikkat çekti. TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, "2001 krizinde gördük ki kadınların iş gücüne arzı iş arama talebi artmış. Bu krizde de bununla karşılaşacağız diye düşünüyorum."

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 17:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seyla yıldırım IP: 78.169.239.xxx Tarih : 14.03.2009 10:45:30

kadınlar unutulmasın iş imkanı istiyoruz