19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Göç en çok kadını vuruyor

Diyarbakır’da göç etmiş bini aşkın kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, kadınların büyük bölümünün psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu belirlendi. Ayrıca kadınların yalnız, eğitimsiz ve ekonomik yönden güçsüz olduğu ortaya çıktı.

Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi’nin, göçün kadınların üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yaptığı 6 aylık araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Köylerinden göç etmiş bin 18 kadın üzerinde yapılan araştırmada, kadınların eğitimsiz olduğu belirlendi. Kadınların ciddi bir eğitim sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirten Yerel Gündem 21 Genel Sekreter Yardımcısı Fethi Süvari, evlilik yaşı ve çocuk sayısının da eğitimi etkilediğini söyledi.

Süvari, “İlkokul mezunu olanlar sadece yüzde 16, okur yazar olmayan yüzde 56. Neden okula gitmediği sorusuna çarpıcı yanıtlar veriyorlar. ‘Babam göndermedi’ veya ‘Ben gitmedim’, yüzde 50’yi buluyor. Diğer aile üyelerinin etkisiyle yüzde 70’e kadar ulaşıyor. Evlilik yaşı çok önemli, kadınların yüzde 56’sında 12-16. Bunu eğitimle bağlantılı bir şekilde ele alabiliriz. Evililiğin gerçekleşme şekli, kadında bir iradenin şekillenmediğini, kendi başına karar veremediğini gösteriyor. Görücü usulüyle evlenenlerin oranı yüzde 52’yi buluyor. Çocuk konusu eğitim etkileyen faktörlerden birisi. Türkiye ortalaması 1-4 aralığındayken, burada 5 çocuktan fazla olan kadın sayısı yüzde 67” dedi.

KADINLARIN ANCAK YÜZDE İKİSİ ÇALIŞIYOR 

Kadınların yüzde 71’inin kendi evlerinde yaşadığına dikkat çeken Süvari, ev sahibi olmalarına rağmen, büyük bölümünün yaşam şartlarının olumsuz olduğunu vurguladı.

Süvari, “Benim kendi evim var’ diyenlerin oranı yüzde 71. Bu konutların niteliği çok önemli. Yüzde 97’si 1, 2 ve 3 odalı evlerde yaşıyor. Isınma sistemine bakıyoruz, soba ve elektrik yüzde 99. Ekonomik olarak aileye giren para ciddi bir sorun. Yüzde 88.7’sinin aylık geliri 400 YTL ve altı. Bu önemli bir faktör. ‘Kimler çalışıyor’ dediğimizde, kadınların ancak yüzde 2’si çalışıyor” diye konuştu.

Araştırma sonuçlarına göre kadınların yüzde 44’ü, fındık ve pamuk toplama gibi mevsimlik işlerde çalışıyor. Kazandıkları paralarla aile ekonomilerine katkı sağlayan kadınlardan sadece yüzde 14’ü kendi ihtiyaçlarını karşılıyor.

ŞİDDET DOĞAL KARŞILANIYOR 

Ortaya çıkan olumsuz tablonun aile içinde bazı sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Süvari, sorunların başında aile içi şiddetin geldiğini ifade etti. Kadınların yüzde 52’sine kötü davranıldığını anlatan Süvari, kadınların şiddeti sadece komşu ya da arkadaşıyla paylaştığını söyledi.

Kadınların şiddeti kabullendiğinin altını çizen Süvari, “Aile fertleri sizi dövdüğünüde herhangi bir girişimde bulundunuz mu? sorusuna ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 98. Bunu ayrıntılandırdığımızda çok ilginç bir durdum karşımııza çıkıyor. ‘Neden bulunmadınız?’ diye sorduğumuzda, yüzde 60 ‘Durumu doğal karşılıyorum’ diyor. Bu olumsuz koşullar, düşük ekonomik durum, tabi ki bedene de yansıyor. Bedeni de etkiliyor. ‘Herhangi bir sağlık problemim var’ diyenlerin oranı yüzde 42. Psikolojik danışmanlık istiyormusunuz? diye sorduğumuzda, yüzde 65 ‘istiyorum demiş” şeklinde konuştu.

SANATSAL AKTİVİTEYE KATILAMIYORLAR 

Yüzde 51’i aile planlaması uygulamayan kadınların yüzde 32’si çocuk istediğini, yüzde 12’si ise aile planlamasının günah olduğunu ifade etti. Araştırma sonuçlarına göre kadınların yüzde 65’i dışarıya çıkarken izin almakta zorlanıyor, yüzde 56’sı sadece dizileri izliyor.

Göçettikten sonra sadece yüzde 22’si sinemaya ya da tiyatroya giden kadınların, yüzde 63’ü festivallere ve konserlere hiç katılmamış.
NTV
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 19:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?