16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Güldünya, eğitim filminde anıldı

İstanbul'da 2004 yılında bir töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören (22), Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM), "Kadına Karşı Şiddete Son" kampanyası için hazırlanan eğitim filminde anıldı. 

EGM, filmde Güldünya Tören'ın adını, dayakçı kocasını şikâyet için karakola başvuran bir kadının yaşadığı mahallenin adı olarak kullandı. 

İçişleri Bakanlığı ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü "Kadına Karşı Şiddete Son Ulusal Kampanyası" kapsamında EGM, özel bir eğitim filmi hazırladı. 

Filmde, Emniyet teşkilatında, özellikle karakollarda görev yapan polislerin, kadınlara yönelik şiddet eylemlerinden sonra yapacakları işlemler anlatılıyor. Filmde, koca dayağından mağdur olan bir kadın, karakola gelişinin ardından ifade verirken, Ankara'nın Keçiören semtinde oturduğu evin adresini, "Güldünya Mahallesi Zeybekler Sokak" olarak verdi. 

Töre olaylarını çağrıştırması ve bu konuda simge haline gelen Güldünya Tören'in anısını yaşatmak için mahalleye "Güldünya" adı verildi. Türkçe seslendirilen ve İngilizce altyazısı olan film, eğiticilerin eğitimi seminerlerinde kullanılırken, tüm birimlere de gönderilecek.


Güldünya cinayeti
Tören, Bitlis'te yasak aşkı sonunda 2 çocuklu Servet Taş'tan hamile kaldı. Olayın ortaya çıkmasının ardından İstanbul'a gönderilen Güldünya, Bitlis'ten gelen ağabeyinin "intihar" isteğini kabul etmeyip polise sığındı. Güldünya, ailesi tarafından daha sonra yaralandı. Sonra da hastanede öldürüldü. Bu olay nedeniyle polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 18:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?