28
Mayıs
2024
Salı
KADIN

Hacı kadınlar mutfaktan kurtuldu

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hac sezonunda önemli bir yeniliğe imza attı. Artık kutsal topraklardaki hacı adaylarına sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek veriliyor.

Karaman, Diyanet'in, hacda günde iki öğün yemek verince kadınların duasını aldığını söyledi. 

Türk aşçıların yaptığı yemekler Türk damak zevkine göre hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, daha önce altın değerindeki saatlerini yemek yapmak için harcayan bayanların yükten kurtuldukları için mutlu olduklarını söylüyor. "Bu yıl en çok duayı bayanlardan aldık." diyen Karaman, bu açılımla erkek ve bayan hacı adayların eşit konuma geldiğini belirtiyor. Hacıların müstakil odalarda kalmasına büyük önem verdiklerini bildiren Karaman, bu yıl 8 bin 400 hacı adayına bu imkanı sunduklarını bildirdi. Karaman, "Önümüzdeki yıl bu sayıyı daha da artıracağız." dedi.

Hacı adaylarına özel 'Alo Fetva' hattı

Diyanet, Türk hacıların sağlığı konusunda da işi sıkı tutuyor. Mekke ve Medine'de gözlem ve müşahede için 7 sağlık ocağı bulunuyor. Medine'de 3 sağlık ocağı ve 13 gezici ekip mevcut. 17 sağlık kabininde ise tansiyon rahatsızlığı ve boğaz enfeksiyonları gibi küçük rahatsızlıklar tedavi edilebiliyor. Yoğun bakım gerektiren durumlarda hastalar Arap hastanelerine sevk ediliyor. Karaman, bu yıl irşat konusunda önemli atılımlar yaptıklarını söyledi. Kur'an okumak için özel hafızların görevlendirildiğini belirten Karaman, bayanlar için de 55 kişilik bir irşat ekibi oluşturulduğunu aktardı. Karaman, Türkiye'de ilgiyle takip edilen Alo Fetva hattını burada da oluşturduklarını vurguladı. Vatandaşlar kendilerine verilen telefon numaralarından hac vazifeleri konusunda öğrenmek istediklerini uzmanlara sorabiliyor. Hacı adaylarının yaş ortalamasının 57'ye düştüğünü ifade eden Karaman, 2007 yılında, iki senedir durdurdukları hac başvurularını yeniden kabul edeceklerinin müjdesini verdi. Bu arada 22 Kasım'dan itibaren kutsal topraklara gelmeye başlayan hacı adaylarından şu ana kadar 13'ü çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti.

Basın mensuplarının kameralarına el konuldu

Hac ibadetini takip için kutsal topraklara giden, aralarında Zaman ve Cihan Haber Ajansı muhabirlerinin de yer aldığı Türk basın mensuplarının kameralarına Cidde El-Matar Hava Limanı'nda el konuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin tüm ısrarlarına rağmen ikna olmayan Suudi yetkililer, tutanak karşılığı habercilere ait 5 kamera ve 1 dizüstü bilgisayarı emanete aldı. Kameralarına el konulan Türk gazeteciler, kontrol noktaları dışında da sürekli olarak pasaport sorulması ve arama sebebiyle sıkıntılı anlar yaşadı.

aa
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 09:52:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?