22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

İdamlık 5 hemşireye Bulgaristan desteği

Libya'da 426 çocuğa kasten AİDS virüsü bulaştırdıkları gerekçesiyle ölüm cezasına mahkum edilen ve Libya yargıtayından, karara yaptıkları itirazın sonucunu bekleyen beş Bulgar hemşire, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliğine aday gösterilecek. 

Bulgaristan'dan Libya'ya AP'li 'idam' hamlesi

Bulgar hemşirelerin 20 Mayısta yapılacak AP milletvekilliği seçiminde aday gösterilmesi için Bulgaristan medya, sanat ve iş çevresinde ünlü kişilerin de aralarında bulunduğu girişim komitesi kuruldu.

Girişim komitesi üyesi ve ülkenin en büyük piyasa araştırma şirketlerinden "M3"ün sahibi olan Maksim Behar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'da idama mahkum edilen beş hemşirenin suçsuz olduklarını belirterek, "Amacımız konuyu Avrupa'nın gündeminde birinci sıraya çıkartmaktır. Hemşirelerin hayatlarının kurtarılması için her yolu denemeye hazırız" diye konuştu.

-AB'NİN SORUNU OLACAK-

Hemşirelerin AP milletvekili adayı gösterilmesi için öncelikle siyasi partilere çağrı yapacaklarını ifade eden Behar, bundan bir sonuç alınamaması durumunda girişim komitesi tarafından başlatılacak imza kampanyası ile hemşireleri bağımsız aday olarak seçime sokmayı planladıklarını bildirdi.

Libya'da 8 yıldır tutuklu bulunan Bulgar hemşirelerin Avrupa Parlamentosu milletvekili seçilmeleri halinde sorunun Avrupa Birliği'nin sorunu haline dönüşeceğini kaydeden Behar, şöyle konuştu:

"Böylece Avrupa Birliği hemşirelerin hayatlarının kurtarılması için Libya'ya daha ciddi baskılar uygulamak zorunda kalacak. Bizim de arzumuz bu. Suçsuz olduğuna inandığımız hemşirelerin hangi yöntemle olursa olsun bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz."

-MİCHELL TOB DA DESTEK VERDİ-

Bu arada Bulgar hemşirelerin AP milletvekilliğine aday gösterilmesi girişimine "Dünya Ölüm Cezalarına Karşı Mücadele Birliği" Başkanı Michell Tob'tan da destek geldi.

Bulgaristan ombudsmanı Ginö Ganev'in davetlisi olarak Sofya'ya gelen Tob, söz konusu girişimi desteklediğini belirterek, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Libya'ya karşı dava açılması için de çalışmalara başlanması gerektiğini söyledi.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

Biri Bulgar, biri Filistinli iki doktor ile beş Bulgar hemşire 1999 yılında Bingazi hastanesinde 426 çocuğa kasten AİDS virüsü bulaştırdıkları iddiasıyla tutuklanmış, haklarında açılan dava sonunda Bulgar doktor delil yetersizliğinden serbest bırakılırken, Filistinli doktor ile beş Bulgar hemşire idam cezasına çarptırılmıştı. Bingazi mahkemesinin sanıklar hakkındaki idam kararı Libya Yargıtayı tarafından bozulmuş ve davanın Trablus Yüksek Ceza Mahkemesi'nden yeni baştan görüşülmesine karar verilmişti.

Sanıkları yeniden yargılayan Trablus Yüksek Ceza Mahkemesi 19 Aralık 2006 tarihinde davayı sonuçlandırdı ve yine idam cezası kararı aldı. Trablus Yüksek Mahkemesi'nin kararına da itiraz eden Filistinli doktor ile Bulgar hemşireler şimdi itirazlarına yargıtaydan gelecek yanıtı bekliyorlar.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 16:25:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?