27
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

'İntihara son' yürüyüşü

Batman'da, dün akşam arkadaşları intihar eden bir grup genç kız, intiharların son bulmasını isteyerek mezarlığa yürüdü.

Alınan bilgiye göre, Çamlıca Mahallesi'nde, Saliha Demir (22), dün akşam, henüz belirlenemeyen bir nedenle kimsenin evde olmadığı sırada tavana astığı kablo ile intihar etti. Demir'in ailesi, Batman Devlet Hastanesinde yapılan otopsinin ardından, kızlarının cenazesini Belediye Asri Mezarlığı'na defnetti.

Olay üzerine bugün Demir'in evinin önünde toplanan arkadaşları, Saliha Demir'in defnedildiği Belediye Asri Mezarlığı'na yürüdüler.

Yürüyüş boyunca ''Salihalar ölmesin, intiharlara son'' sloganları atan Demir'in arkadaşları, ''İntiharların Batmanlı kızların kaderi olmaması gerekir. İntiharların önlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz'' dedi. Demir'in arkadaşları, daha sonra sessizce dağıldı.

Batman Valiliği'nin raporu

Batman Valiliği, töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na ildeki intihar vakalarına ilişkin olarak geçen Şubat ayında bir rapor sundu.

Raporda, özellikle 1999-2000 yıllarında artan intiharlarda, Türkiye'deki genel yapıdan farklı olarak, kadın intiharlarının, erkeklerden üç kat fazla olduğu vurgulandı. Raporda 2001-2006 yılları arası, Batman'da 402 kişinin intihara teşebbüs ettiği belirtilerek şu bilgiler verildi:

• İntihar edenler, 15-25 yaş aralığında.

• Kadınların yüzde 46.5'i bekâr, yüzde 15.8'i imam nikâhlı. Erkeklerde ise bu oran sırasıyla yüzde 15.8 ve yüzde 4.

• Eğitim durumu açısından bakıldığında intihar eden kadınların yüzde 29.3'ü, erkeklerin yüzde 15.4'ü cahil, kadınların yüzde 1.3'ü, erkeklerin yüzde 7.7'si okuryazar.

• 2001-2006 yılları arasında 281 kadın, 121 erkek olmak üzere toplam 402 kişi intihara teşebbüs etti, aynı dönemde 43 kadın, 37 erkek 80 kişi intihar etti.

• Ocak 2006'da intihar vakalarında belirgin artış görüldü. Bu ayda biri erkek, beş kişi intihar etti, 16 intihar girişimi oldu.

Batman Barosu Başkanlığı'nın, ilde yaşanan intihar olaylarıyla ilgili hazırladığı ve komisyona sunduğu raporda ise intihara teşebbüs vakalarının bir kısmının, değişik nedenlerle gizli tutulduğu veya başka bir neden gösterildiği kaydedildi.

İntihar eden veya intihar teşebbüsünde bulunanların büyük çoğunluğunun, 1985'ten sonra göç alan gecekondu mahallelerinde, köy özelliğindeki semtlerde yaşayan kişiler olduğu belirtildi. Raporda, intihar sonucu yakını ölen bir kişinin, 'Birey kendisine, aileler sokağa, Batman dışarıya kapalıdır' cümlesine yer verildi.



















Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 16:24:46
Güncelleme :24 Eylül 2006 Pazar 18:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?