22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

İran kadın askeri bırakmıyor

İran çark etti...

İran, gözaltında tuttuğu 15 denizci konusunda İngiltere'nin tavrını 'uygunsuz' bulduğunu belirterek, kadın askeri serbest bırakmayı ertelediğini açıkladı.

İngiliz denizciler Cuma günü gözaltına alınmışt...

İran, karasularına girdikleri suçlamasıyla Basra Körfezi'nde göz altına aldığı denizcileri altı gündür alıkoyuyor.

Tahran yönetimi dün, İngiliz yetkililerin denizcileri ziyaret etmesini sağlamaktan söz etmişti.

Ayrıca denizciler arasındaki tek kadın asker olan 26 yaşındaki Faye Turney'nin yakında serbest bırakılacağı belirtiliyordu.

İran'ın nükleer konulardaki müzakerelerinden sorumlu olan Ali Laricani, İngiltere'nin bu konuda 'gürültü kopardığını' bu durum sürerse, kadın denizcinin salıverilmesinin gecikeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, İngiltere'nin bir hata yaptıklarını ve denizcilerin İran'ın karasularına girdiklerini kabul etmesi halinde, krizin çözüleceğini söyledi.

Londra'da bir hükümet sözcüsü, Muttaki'nin açıklamaları hakkında daha fazla ayrıntıya ulaşmayı beklediklerini belirtti.

Henüz İran'dan resmi bir teklif alınmadığı da ifade edildi.

İngiltere, deniz kuvvetlerinde görev yapan askerlerin geçtiğimiz Cuma günü gözaltına alındıkları sırada Irak karasularında bulunduklarında ısrar ediyor.

Birleşmiş Milletler'den gelen haberlere göre, İngiltere bugün Güvenlik Konseyi'nin askerlerin bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulunmasını sağlamak üzere destek toplamaya çalışacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, askerler serbest kalıncaya dek İran ile ülkesi arasındaki tüm resmi ikili ilişkilerin kesileceğini açıklamıştı.

İngiltere hükümet çevrelerinin verdiği bilgiye göre bu kararın anlamı şu: İngiltere askerler serbest kalana dek İran'la ilişkileri askıya alırken, İran'a ziyarette bulunmayacak ve İranlı yetkililere de vize vermeyecek.

İkili temaslar sadece askerlerin serbest kalması konusunu ele almak üzere sürecek.

Beckett'ın açıklamasından kısa süre önce Avam Kamarası'nda konuşan Başbakan Tony Blair, bu konuda İran üzerinde diplomatik ve diğer yollardan baskıyı artırma vaktinin geldiğini söylemişti.

Blair, İran'ın tavrını kesinlikle kabul edilemez, yanlış ve yasadışı olarak nitelemişti.

Denizcilerin görüntüleri dün akşam saatlerinde İran'ın Arapça yayın yapan El Alem televizyonunda yayımlanmıştı.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı Turney ve diğer askerlere ait son görüntülerin
"bütünüyle kabul edilemez" olduğunu bildirmişti. 

İran Konsolosluğuna İngiliz ateşi "iddiası

İran'ın Basra Konsolosu, İngiliz askerlerinin konsolosluğu kuşatıp havaya ateş açtığını iddia etti.

Basra Konsolosu Muhammed Rıza Nasır Bağban, "İngiliz askerleri yerel saatle sabah 10 civarında gelip konsolosluğun etrafını sardı. 20 dakika sonra değişik yönlere ateş etmeye başladılar. İngiliz askerlerinin ele geçirilmesi nedeniyle bizi rahatsız etmeye çalışıyorlar, ama bu davranış sorunu daha da ağırlaştırır" dedi.

İngiliz ordusu ise konsolosluğa karşı saldırgan harekette bulundukları iddialarını reddetti ve duyulan silah seslerinin konsoloslukla aynı caddede baskına uğrayan bir İngiliz askeri konvoyundan geldiğini ileri sürdü. 

Rusya'dan ABD'ye "körfez" uyarısı 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Basra Körfezi'ndeki deniz güçlerinin tatbikatına tepki göstererek, ABD'yi bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya çağırdı.

Lavrov, yaptığı açıklamada, "Basra Körfezi'ndeki durum o kadar kötü halde ki, bölgede atılacak herhangi bir adım, özellikle deniz güçlerinin atacağı adım, bölgedeki gerginliği daha da artırmama yönünde olmalıdır" dedi.

İngiliz basını asker görüntülerine tepkili 

İngiliz basını, İran’ın gözaltına aldığı 15 İngiliz askerinin görüntülerinin İran devlet televizyonunda yayımlanmasını sert dille eleştirdi. 


The Times gazetesi, tutsakların İran’ın propaganda savaşı için teşhir edildiğini yazdı. Gazetenin başyazarı, İngiltere’nin İran üzerindeki baskısını sürdürmesi gerektiğini ifade etti.
Haberin devamı

Daily Mail gazetesi ise gözaltına alınanlar arasında bulunan kadın askerin başörtülü fotoğrafına ilk sayfasında yer verirken, sorunun çözümünde yetersiz kaldığını düşündüğü Dışişleri Bakanlığı’nı manşetten eleştirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ELEŞTİRİLİYOR 

Gazetenin manşetten verdiği haberde, “Bir İngiliz annesi, esir olarak devlet televizyonunda teşhir edildi. Başörtüsü takmaya zorlandı. Kendisini esir alanları övmek zorunda bırakıldı. Ve bizim kudretli Dışişlerimiz sadece ‘bunun kabul edilemez olduğunu’ söylüyor” ifadesi kullanıldı. 

İran esir askerlerin görüntülerini yayınladı

Haberde, özellikle esirlerin İran televizyonunda teşhir edilmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan daha kararlı bir tutum izlemesinin beklendiği belirtildi.

‘İRAN TECRİDİ DERİNLEŞTİRECEK’ 

The Daily Telegraph gazetesinin haberinde, İngiliz kadın asker Faye Turney’nin İran devlet televizyonunda, yanlışlıkla sınır ihlali yaptıkları için özür dilemeye zorlandığı, bu durumun İngiltere’de büyük bir öfkeye yol açtığı kaydedildi.
İngiltere: İran karasularına girmedik

Gazetenin başyazarı da İran’ın bu davranışının, uğradığı tecridi derinleştirmekten başka bir işe yaramayacağını savundu. Başyazar, İran’ın kendi çıkarları ve en temel adalet anlayışının, İngiliz askerlerinin bir an önce serbest bırakılmasını gerektirdiğini de vurguladı.

AVRUPA DAYANIŞMA SERGİLEMELİ’ 

The Guardian gazetesinin başyazarı da İran’ın tavrının kabul edilemez olduğunu belirterek, krizin aşılması için Türkiye, Suudi Arabistan, Irak ve AB’nin devrede olduğuna işaret etti. Gazete ayrıca İran’ın rehine krizi çerçevesinde attığı adımları ‘kendini ayağından vurmaya değil, kendini havaya uçurmaya eşdeğer’ olarak değerlendirdi.

Gazetenin bir diğer yazarı olan Timothy Garton Ash de İran’ın şantajı karşısında Avrupa’nın gerçek bir dayanışma sergilemesi gerektiğini vurguladı.

INDEPENDENT: KADIN ASKER BASKI ALTINDA YAZMIŞ 

İran’ın gözaltına aldığı 15 İngiliz asker arasındaki tek kadın olan Faye Turney’in “23 Mart’ta gözaltına alındım. Görünüşe bakılırsa İran karasularına girmişiz. Çok iyi, misafirperver ve düşünceli insanlar. Bize neden tutuklandığımızı açıkladılar. Bize hiçbir zarar vermediler. çok şefkatlilerdi” sözlerini değerlendiren Independent gazetesi ise “İyiyim ve güvendeyim diyor ama Faye Turney’in sözlerine inanabilir miyiz?” başlığıyla haberi sayfalarına taşıdı. Gazete Turney’in ailesine yazdığı mektupta kullandığı ifadelerin baskı altında yazıldığını açıkça gözler önüne serdiği yorumunda bulundu.

‘GÖRÜNTÜLER ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’ 

Tüm İngiliz basınında dikkat çeken bir başka nokta ise askerlerin görüntülerinin yayınlanmasının uluslararası hukuka aykırı oluşu. Zira Cenevre Konvansiyonu’na göre savaş halindeki iki ülkenin esir aldığı askerlerin görüntülerini yayınlaması yasak.

Hukukçular İngiltere ve İran savaşta olmasa bile, esir askerler hakkında hukuki bir suçlama olmadığından ve İngiliz yetkililerle görüştürülmediklerinden görüntülerinin yayınlanmasının yasal olmadığını savundu.

Görüntülerin İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı George Bush’u kızdırdığını yazan İngiliz basını, İran Dışişleri Bakanlığı’nın bu görüntülerin yayınlanmasına karşı çıktığını, ancak devlet içinde devlet konumunda olan ve İngiliz askerleri elinde tutan Devrim Muhafızları’nın bu uyarıya kulak asmadığını da belirtti.

İran'da üniversite öğrencileri esir askerlerin idam edilmesini istedi 

İran'da bir grup üniversite öğrencisi, Basra Körfezinde tutuklanan 15 İngiliz deniz piyadesinin idam edilmesini istedi.

Öğrenci ajansı İSNA'nın bildirdiğine göre, tutuklu kadın askerin serbest bırakılacağı haberine tepki olarak bugün Dışişleri Bakanlığı önünde toplanan bir grup üniversite öğrencisi, "İran sınırlarına giren casusların yargılanmasını" talep etti.

Öğrenciler, protesto sırasında, "Casusları idam edin", "15 İngiliz casusu yargılanmalı", "İngiltere ile ilişkilerin kesilmesinden memnunuz", "İran kanunlarına göre casusluğun cezası idamdır" yazılı pankartlar taşıdı.

İran televizyonunca dün görüntüleri yayımlanan esirlerden kadın asker Faye Turney'nin bugün serbest bırakılması bekleniyor.


bbc türkçe-aa
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 14:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?