20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

İş dünyasında kadının adı yok

İstanbul'da bir araya gelen kadın girişimciler hemcinslerine "Yönetimlerde daha fazla yer almak için daha aktif olun" çağrısında bulundu.
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından düzenlenen "Küresel Değişimde Uluslararası İş Kadınlarının Ekonomik, Siyasal, Kültürel ve Sosyal İşbirliği" konulu sempozyum cuma günü İstanbul'da yapıldı. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticarette önemli bir rol oynayan kadınların desteği olmadan küresel krizden çıkmanın mümkün olmadığını söyledi. Dış ticaret heyetlerinde ve fuarlarda kadınlara artık daha fazla rastladıklarını anlatan Tüzmen, "Biz erkekler daha fazla adrenalin bağımlısı olarak gözükebiliriz ama gördüğüm kadarıyla iş dünyasındaki hanımlar da en az bizler kadar adrenalin bağımlısı" dedi.
Tüzmen, yasalarda kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesi ve toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunların giderilmesi için önemli adımlar attıklarını kaydetti. Bürokrasi ve siyasette kadınların sayısının her geçen gün arttığını, iş dünyasındaki katılımın ise daha sınırlı olduğunu belirten Tüzmen, "Türkiye'de kadın girişimci sayısının düşük olmasının nedeni, toplam ücretliler arasında kadın ücretlilerin sayısının az olması. Orta ve üst düzey yönetici olarak deneyim kazanamayan kadın girişimciliğe atılmaya da cesaret gösteremiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Esnafın yüzde 12.5'i kadın
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da kadın girişimciliğin geliştirilmesi konusunda öncelikle toplumsal zihniyet dönüşümüne ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Türkiye'deki 1 milyon 856 bin esnaf ve sanatkârın sadece yüzde 12,5'inin yani 149 bin 772'sinin kadın olduğunu kaydeden Çubukçu, "Pek çoğu hizmet sektöründe yer alan kadın girişimciler, cinsiyet rollerine uygun, başlangıç sermayesi düşük yatırımlar yapabilmekte ve az sayıda insan kaynağına ihtiyaç duyulan iş alanlarında yoğunlaşmaktadır" dedi. Kendi işi olup da aynı zamanda başkalarına istihdam sunan kadın girişimcilerin toplam kadın girişimlerin ancak yüzde 1,2'sini oluşturduğunu vurgulayan Çubukçu, AB'deki KOBİ'lerin yüzde 18'inin kadınlar tarafından kurulduğunu anlattı.
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eşi Oya Talat, 21. yüzyılın evin dört duvarı arasından çıkıp çalışma hayatına katılmayı başarmış kadınların değişen toplumsal rolünün yeniden yapılanacağı bir süreç olacağına inandığını söyledi.
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut ise kadınların daha fazla görev ve sorumluluk almaya başladıklarına dikkat çekti. Kadınların erkeklere göre daha lider ruhlu olduklarını dile getiren Bulut, "Amacımız erkeklerden rol çalmak değil. Erkeklere evimizi, dünyamızı teslim ettik ve onların dünyasında yaşama mücadelesi veriyoruz" dedi. Kadınların gerçekten yönetimde yer almak istemediğini, küçük girişimci olmanın yettiğini anlatan Bulut, sorunun böyle çözülemeyeceğini, ülkedeki mevcut iş kadını potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


KADIN HAKLARINA DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMELİ
İran Kadın Dayanışma Derneği Genel Sekreteri ve eski İran Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin kızı Fatemeh Hashemi Rafsancani, Türkiye'yi medeniyetlerin beşiği olarak gördüklerini ifade etti. Konuşmasında çevre, enerji, sağlık gibi konulardan bahseden Rafsancani, insan haklarının önemine değindi. Dünyada kadın ve çocuklara daha fazla önem verilmesi gerektiğini anlatan Rafsancani, dünyada sağlık ve eğitim alanında çocuklara yapılan haksızlıkların görülmesi ve çözümü yönünde adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Referans
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 23:06:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?