30
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

İsrail’e ikinci kadın başbakan mı

İsrail Başbakanı Olmert’in rüşvet skandalı yüzünden istifa etmesi gündeme gelince, iktidardaki Kadima Partisi’nin iki numarası, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye gün doğdu.
Parti ileri gelenleri bir hafta içinde bir araya gelip kongre kararı alacak. Ülkenin Golda Meir’dan sonraki ikinci kadın başbakanı olma ihtimali beliren Livni, "Ben sandığa inanan biriyim" dedi.

AMERİKALI Yahudi işadamı Morris Talansky’den 15 yıl içinde 150 bin dolar para aldığı iddia edilen Ehud Olmert hakkındaki iddialar ciddileşirken, İsrail Başbakanı istifayı reddediyor. "Görevi bırak" çağrılarına kulak asmayan merkez sağdaki Kadima’nın lideri Olmert’in, parti yönetimi tarafından görevden uzaklaştırılması gündemde. Koalisyonun kilit ortağı İşçi Partisi’nin lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak, "Olmert istifa etmezse, hükümetten çekilip erken seçimin yolunu açacağız" demişti. Daha önce benzer skandallardan yarasız çıkan Olmert ise, rüşvet soruşturmasında suçsuzluğunu kanıtlayacağını savunarak çağrılara kulak tıkıyor.

% 39 destek

Bir önceki başbakan Ariel Şaron’un 2006 yılı sonunda komaya girmeden hemen önce kurduğu Kadima Partisi’nin tüzüğü aceleye gelmişti. Bu yüzden, partinin, görev süresi dolmadan genel başkan değiştirme veya kongre düzenleme mekanizması yok. Olmert’in gelecek hafta yapacağı ABD ziyaretinin sona ermesini bekleyecek olan parti ileri gelenleri, kongre için gerekli düzenlemeyi yapacak.

Yediot Ahronot Gazetesi’nin anketine göre, delegelerin yüzde 39’u, Livni’yi başbakan olarak görmek istiyor. İkinci sırada ise, yüzde 25 ile, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz var. Aynı delegelerin yüzde 60’ına göre Olmert’in istifasını gerektirecek şartlar henüz oluşmadı, ama halkın yüzde 70’i, başbakanın görevi bırakmasından yana.

Seçimlerde işi zor

Başbakanlık ve Kadima liderliği için ismi giderek daha sık zikredilen Livni, halkın en sevdiği bakan. Livni, Olmert’e açıkça meydan okumasa da, "Bunlar, ’başbakanın özel işleri’ diye geçiştirilemez. Kadima her tür senaryoya hazırlanmaya başlamalı. Seçimler de buna dahil. Ben sandığa çok inanan biriyim. Partinin liderinin seçilmesinde halkın çoğunun katkısı olmalı" dedi.

Öte yandan son anketler, Kadima lideri seçilmesi ve erken seçimlere gidilmesi durumunda Livni’nin işinin zor olacağını gösteriyor. Anketlere göre, İsrail’de bugün seçim yapılsa, muhalefetteki sağcı Likud Partisi’nin lideri Benyamin Netanyahu başbakan olacak. Likud, meclisteki 12 sandalyesini 35’e çıkarırken, Kadima 29’dan 13’e düşecek.

Militanların hukukçu kızı

1969-1974 arasında görev yapan Golda Meir’dan sonra İsrail’in ikinci kadın başbakanı olma ihtimali beliren Tzipi Livni, solcu Meir’dan farklı olarak, sıkı bir milliyetçi. 8 Temmuz 1958’de Tel Aviv’de doğan Tzipi Livni, "Büyük İsrail" idealiyle büyüdü. Livni’nin Polonya doğumlu babası Eitan, 1940’larda terör örgütü olarak tanımlanan İrgun’un operasyon direktörüydü. Annesi Sara da, ülkedeki İngiliz güçleri ve Filistinlilere saldırılar düzenleyen örgütün militandıydı. Livni, ticaret, emlak ve anayasa hukuku konusunda uzmanlaştıktan sonra avukatlık yaptı, Mossad’ın hukuk servisinde çalıştı. Evli ve iki çocuk annesi Livni’nin Filistin konusundaki görüşleri bakanlığı süresince yumuşadı.

Hüriyet
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 07:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?