16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Kadına şiddet en büyük suç

AKPM’nin Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nun İstanbul Toplantısı’nda açılış konuşmasını yapan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık artırıcı çalışmalarından dolayı Hürriyet Gazetesi ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’ya teşekkür etti. Sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli de kadına yönelik şiddeti, dünyanın en büyük suçu olarak gördüğünü söyledi.

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nun İstanbul Toplantısı dün Conrad Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya, Avrupa Komisyonu İnsan Hakları Direktörü Jane Dinsdale, Fransız parlamenter Jean-Guy Branger, AKPM Türkiye Delegasyonu ve AKPM Mülteciler ve Göç Komisyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan Toker, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Acar, Sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, BM Nüfus Fonu Proje Koordinatörü Meltem Ağduk’un da aralarında bulunduğu pek çok kişi katıldı.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, açılış konuşmasında, "Özellikle Hürriyet Gazetesi’nin yürüttüğü ’Aile İçi Şiddete Son’ kampanyası, aynı zamanda medya profesyonellerinin de şiddet konusunda algılarında farklılık yaratmada çok önemli bir çalışma olmuştur. Bu nedenle kadına yönelik şiddet haberleri 3. sayfa haberi olmaktan çıkıp toplumsal bir mesele olarak algılanmaya başlandı" dedi.

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ise Türkiye’de aile içi şiddetin konuşulmayan, tartışılmayan, aile içinde halledilebilen bir tabu olduğuna dikkat çekerek, Hürriyet Gazetesi olarak öncelikli hedeflerinin bu konudaki tabuların yıkılması olduğunu söyledi. Sabancı, kampanya ile şiddet göreni değil, şiddet uygulayan kişiyi mercek altına alarak farkındalık yaratmayı amaçladıklarını anlatarak, "Örneğin bir araştırma sonucunu haberleştirirken ’Her 3 kadından biri şiddet görüyor’ başlığı yerine, ’Her 3 erkekten biri şiddet uyguluyor’ başlığını kullandık" diye konuştu.

AVRUPALI KADAR SARSILDIM

Toplantıda konuşan sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, kadına yönelik şiddeti, dünyanın en büyük suçu olarak gördüğünü söyledi. Kentli bir ailenin çocuğu olarak töre cinayetlerini ilk öğrendiğinde Avrupalılar ne kadar sarsıldıysa kendisinin de o kadar sarsıldığını belirten Livaneli, "Töre cinayetlerine maruz kalan kızların hikáyeleri, medyaya yansıdıktan sonra bu konuda bir bilinç oluşmaya başladı" dedi. Kendisinin de bu konuyla ilgili "Mutluluk" adlı bir roman yazdığını ifade eden Livaneli, "Töre cinayetleri artık göç sonucu Batı’da da işleniyor. Bence Türkiye’nin kurtuluşu kadınların sosyal hayatta yerini almasıyla mümkün olacaktır" diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 13:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?