19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

'Kadının güçlendirilmesinde Türkiye 76. sırada'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu Temsilci Yardımcısı Sarah Poole, kadınların güçlendirilmesi konusunda yapılan derecelendirmeye göre Türkiye`nin, 80 ülke arasında 76. sırada bulunduğunu bildirdi.

KAGİDER`in ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kadın Girişimcilik Forumu`nda konuşan Poole, Türkiye`de kadınların işgücünün yüzde 26`sını oluşturduğunu söyledi.

Kadınların yüzde 37`sinin ekonomik kaynaklardan yararlandığını, kırsalda bu oranın daha da düştüğünü kaydeden Poole, Türkiye`de kız çocuklarının sadece yüzde 42`sinin orta öğretime yazıldığını belirtti. Poole, kadının iş hayatına daha fazla katılımının önündeki en büyük engelleri, sosyo-kültürel engeller, eğitim, üretim ve pazarlamadaki açıklar ve finansmana ulaşmakta zorluk olarak açıkladı.

KAGİDER Başkan Yardımcısı Ümit Boyner ise derneğin yürüttüğü Kadın Fonu projesini tanıttı.

Misyonlarının kadınları sosyal, ekonomik ve politik açıdan güçlendirmek olduğunu ifade eden Boyner, ``Kadın Fonu ile kadınların gücünü kadınlara veriyoruz`` dedi.

Türkiye`de kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarının oldukça düşük olduğuna vurgu yapan Boyner, parlamentoda kadınların yüzde 4, hükümette yüzde 0.4 oranında temsil edildiğini kaydetti.

İşveren kadın sayısının azlığına dikkati çeken Boyner, kadınların işgücünün dörtte birinden bile azını oluşturduğunu dile getirdi.

Boyner, Mardin, Şanlıurfa, Kocaeli gibi 18 ilde hayata geçirdikleri Kadın Fonu projesiyle şiddete maruz kalan kadınların rehabilitasyonu, kendi işini kurmak isteyen kadınlara hem finansal hem de iş anlamında yol gösterilmesi gibi projelere destek verdiklerini anlattı.
.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2006 Pazartesi 18:14:27
Güncelleme :13 Şubat 2006 Pazartesi 18:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?