31
Mayıs
2024
Cuma
KADIN

Kadınının tercihi 'prestijli meslek'

Türkiye'de, çalışan kadın sayısında sürekli bir düşüş yaşanıyor. Ancak avukatlık, mimarlık, profesörlük gibi prestijli meslekleri icra eden kadınların sayısı artıyor. Avrupa'da bu mesleklerde çalışan kadın sayısı yüzde 25 iken, bizde bu rakam yüzde 30-39 arasında.

Başbakanlık'a göre Türkiye'de kadının artık adı var. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Kadının Durumu 2008' raporu, kadınların prestijli mesleklerde bir hayli mesafe kat ettiğini ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye'deki kadın doktor, kadın mimar, kadın profesör, kadın avukatların sayısı Avrupa ülkelerinde bu alanlarda meslek sahibi kadın sayısını aşıyor. İlginç olan, kadınların genel olarak çalışma oranları azalıyor, ama nitelikli alanlara geçişte kadın sayısı ciddi artış gösteriyor.

KSGM verilerine göre, Avrupa'da, kadın avukat, mimar, profesör, doktor oranı yüzde 25'lerin altında. Türkiye'de ise bayan öğretim elemanı oranı yüzde 39 iken, toplam profesörler içindeki payı yüzde 27. Mimarların yüzde 36'sı, doktor ve operatörlerin yüzde 29'u, avukatların ise yüzde 33'ü kadınlardan oluşuyor.

Türkiye'deki 'kadın resmi'nin çekildiği raporda, kadınların iş hayatına katılmalarında son 10 yılda bir düşüş olmasına karşın, toplum içinde prestijli mesleklerde erkeklerle yarışacak seviyeye geldiğine dikkat çekiliyor. Verilere göre, kadınların iş gücüne katılma oranı 1990'da yüzde 34,1 civarındayken, 2002'de yüzde 26,9, 2004'te yüzde 25,4, 2006 yılında ise yüzde 24,9 olarak gerçekleşti. Giderek düşüşün gözlendiği tabloya göre, kırsal alanda çalışan kadın sayısı kente göre yüksek. 2006 verilerine göre kırsalda çalışan kadın sayısı yüzde 33 iken, kentte bu rakam yüzde 22,3'te kaldı. AB ülkelerinde ise kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 50-60 arasında gerçekleşiyor. AB ülkelerinde çalışan kadın sayısının Türkiye'ye oranla yüksek olmasına rağmen, nitelikli işlerde çalışma oranları yüzde 25'in altında gerçekleşirken, Türk kadınlarının nitelikli mesleklerde bulunma oranı AB ülkelerini geride bıraktı.

Kadınlar ağır işlere yöneliyor

Raporda, Türkiye'deki işsizlik oranlarından en fazla kadın ve kız çocuklarının etkilediğine işaret edildi. "Kadın ve kız çocuklarının yaşamlarının her alanında gelir dağılımındaki bozulmadan en fazla etkilenen grup olduğu açıktır." ifadelerinin yer aldığı raporda, gelirin dolayısıyla yaşam standartlarının düşüşünün kadınları daha çok marjinal işlerde çalışıp azalan geliri artırmaya yol açtığına işaret edildi. Bu durumun ayrıca kadınların ev içi üretime ayırdıkları zamanı artırdığına da vurgu yapıldı.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 18:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?