16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Kadınlar çaresiz değil

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi Müdürü Tuğba Talay, Türkiye'de aile içinde yaşanan şiddet olaylarının gizlendiğini ve kadınların yuvalarının yıkılmaması için şiddete katlandığını belirterek, "Kadınlar kocalarından, babalarından ve kardeşlerinden şiddet görüyor" dedi.

Canik Belediyesi, '25 Kasım Şiddete Maruz Kalmış Dünya Kadınlar Günü' sebebiyle seminer düzenledi. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi Müdürü Tuğba Talay ve Samsun Barosu avukatlarından Beyhan Özer'in konuşmacı olarak katıldığı seminer, 29 Mayıs Fatih Parkı çok amaçlı salonunda gerçekleştirildi. Bayanların yoğun ilgi gösterdiği seminerde İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi Müdürü Tuğba Talay, özellikle ailede şiddetin önlenmesi ve ailenin korunması amacıyla 4320 sayılı kanunun çıkarıldığını ve herkesin bu kanun çerçevesinde haklarını araması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de aile içinde yaşanan şiddet olaylarının gizlendiğini ve kadınların yuvalarının yıkılmaması için bu şiddete katlandığını ifade eden Talay, "Kadınlar kocalarından, babalarından ve kardeşlerinden şiddet görüyor. Şiddetle iç içe büyüyen çocuklar ailelerinden gördüklerini ilerleyen zaman içinde uygulamaya koyuyor. Bu da sorunun yerinde halledilmesini gündeme getiriyor. Aile içi şiddeti önlemek için ailelerin eğitilmesi şart" diye konuştu.

Kadınların şiddete maruz kalmalarındaki en önemli sebepleri 'ekonomik bağımlılık, dul kalma, ailenin dağılmaması ve eşini sevme' olarak sıralayan Talay, şiddete maruz kalan kadınların polisi arayarak koruma talebinde bulunabileceklerini belirterek, bu konuda kesinlikle toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. AB'ye uyum yasaları ve Medeni Kanun çerçevesinde birçok yasa çıkarıldığını belirten Samsun Barosu avukatlarından Beyhan Özer, toplumda kadın-erkek eşitliğine büyük önem verildiğini ve ailenin korunması ve devamı içinde 4320 sayılı kanunun çıkarıldığını ifade etti. Şiddete maruz kalan kadınların polise, cumhuriyet savcılığına ve baroya başvurarak yardım isteyebileceğine işaret eden Özer, Türkiye'de birçok kadının şiddete maruz kaldığını ama yasal çerçeveler içinde hiç kimsenin hakkını aramadığını kaydetti. Özer, her ne olursa olsun, şiddete maruz kala kadınların yasal çerçeveler içinde haklarını aramaları gerektiğini dile getirdi. Talay ve Özer, programın sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 13:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nebahat akça IP: 212.174.23.xxx Tarih : 26.11.2007 15:13:48

bende bir madur olarak şu sözleri paylaşmak istiyorum biz kadınlar çocuklarımız için herşeye katlanmak zorundayız herkes boşuna konuşuyor kadın hakları felan kimse dinlemez hani kaçtane dayak yiyen kadını koruyabiliyorlar