20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Kadınlar Günü böyle kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü birbirinden renkli etkinliklerle kutlandı. İstanbul’da Çağlayan ve Kadıköy’de miting düzenlendi, Gaziantep’te örgü yarışması yapıldı, İzmir ve Adana’daki mitingler ise laiklik gösterisine sahne oldu. 

İstanbul Çağlayan’da düzenlenen miting için sabah saatlerinde meydana çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Katılımcılar üst araması yapıldıktan sonra meydana alındı. Miting alanına Türk bayraklarıyla gelen kadınlar, sosyal güvenlik yasa tasarısını ve üniversitelerde türbanı serbest bırakma girişimlerini protesto etti. Açıklamalar ve tiyatro gösterilerinin ardından Çağlayan mitingi sona erdi. Kadıköy Meydanı’ndaki mitingde ise barış isteyen kadınlar Başbakan Erdoğan’ın, “en az 3 çocuk doğurun” şeklindeki açıklamasını protesto etti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmirli kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Alandaki törene, sivil toplum örgütleri ve kadın derneklerinden çok sayıda kadın ile CHP’li milletvekilleri, belediye başkanları katıldı. İstiklal Marşı ve saygı durşunun ardından kadınlar Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Ellerinde pankart ve dövizlerle meydanı dolduran bine yakın kadın türbanı protesto ederek “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı attı. Ege Üniversitesi kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezi başkanı Prof. Dr. Gülseren Toygar, Türk kadınına türban giydirilerek sosyal yaşamdan koparılmak istendiğine dikkat çekti. Toygar, hiçbir kişinin, hiçbir kurumun Atatürk ilkelerine inanmış, onun ilkeleri doğrultusunda inançla ilerleyen kadınımız üzerinde ipotek koymaya gücü yetmeyeceğini söyledi. Alkışlarla ve sloganlarla hükümeti istifaya çağıran kadınlar, daha sonra sloganlar eşliğinde, Kültürpark’a kadar yürüdü. 

Kadınlar Günü, Diyarbakır’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstasyon meydanında buluşan Diyarbakırlı kadınlar, türküler eşliğinde halay çekip doyasıya eğlendi. 

Adana’da Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüş, laiklik eylemine dönüştü. “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atan grup, AK Parti’li Büyükşehir Belediyesi önünde ellerindeki ampulleri yere atıp, patlattı. 

CHP ile DSP İstanbul il başkanlıklarınca Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda iki ayrı tören düzenlendi. İstiklal Caddesi’nde toplanan CHP’liler, ellerindeki döviz, pankart, Atatürk posterleri ve bayraklarla Cumhuriyet Anıtı’na kadar çeşitli sloganlar eşliğinde yürüdü.
Siirt’te Kadınlar Günü’nde aralarında 8 yıldır imam nikahıyla yaşıyan 34 çifttin nikahı Valiliğin girişimleri sonucu kıyıldı. 34 çift arasında yaklaşık 8 yıldır imam nikahıyla yaşayan çiftlerin olduğu nikah törenine bir çok çift çocuklarıyla beraber katıldılar. Belediye Başkanı Mervan Gül’ün kıydığı nikahın şahitliğini Vali Necati Şentürk ve Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın yaptı. 

Gaziantep’te de değişik bir etkinlik vardı. Kentte organize edilen örgü yarışmasına 60 kadın katıldı ve müzik eşliğinde örgü ördü. İki grup halinde düzenlenen yarışmada kadınlar en hızlı şekilde örgü örmek için yarıştı. Kadınlara jüri tarafından 5 dakika süre verildi. Süre içerisinde en fazla ilmik atan kadın yarışmanın galibi oldu. Duygu tamer isimli ev hanımı 5 dakikada 13 ilmik atarak, yarışmayı birinci bitirdi ve altın bilezik ile ödüllendirildi. 

Aydın’ın Germencik ilçesinde bulunan tuğla fabrikasında çalışan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü yine fabrikalarında çalışarak kutladılar. İşçi kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nün tesadüfen televizyondaki haberlerden öğrendiklerini söyledi.

Türk Kadınlar Birliği, Çanakkale’de diğer illerden gelen üyeleriyle birlikte gezi düzenledi. Kadınlar Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret etti. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş’ın Dünya Kadınlar Günü’nü eşine kırmızı gül vererek kutladı. 

AK Parti Muğla Kadın Kolları üyeleri, pazar yerini gezerek esnafa karanfil dağıttılar. Kadınlar, daha sonra Muğla Devlet Hastanesi doğum servisindeki kadınları ziyaret ettiler. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan CHP Muğla Kadın Kolları üyeleri de İstiklal Marşı’nı okuyarak, saygı duruşunda bulundular. 

CHP lideri Deniz Baykal, “kadınlarımız, bugün cumhuriyet ve kazanımlarından rövanş almaya çalışanların baskı ve tehditleriyle karşı karşıyadır” dedi. Baykal mesajında, “kadının özgürlüğünü türban ile üniversiteye girmeye endeksleyen AKP hükümeti, sosyal sigorta ve sağlık sigortası kanunu tasarısı ile kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaktadır” ifadesini kullandı. Baykal, Ali Babacan’ın 2003 yılındaki sözlerine de atıfta bulundu ve “kadınlar çalışmak zorundayken artık eşinin geliri arttığı için evde turabiliyorlar. bu da iyi bir şey’ diyen bakan, AKP hükümetinin bakanıdır... Emekçi kadınlar gününde, kadınlarımızın nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğunu ibret verici bir şekilde göstermektedir” diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, yayımladığı mesajda Atatürk’ün çağdaşlaşma felsefesinde kadının çok özel bir yeri olduğunu belirterek, “Nitekim modern Cumhuriyetimizin, birçok gelişmiş Batı demokrasisinden daha önce kadınlarımıza tanıdığı siyasi haklar bunun açık işaretidir” dedi. 

DÜNYADA KADINLAR GÜNÜ
Rusya’nın başkenti Moskova’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle çiçek fiyatları en az iki katına çıkarken, çiçekçilerin önündeki uzun kuyruklar dikkati çekti. Moskova’da normal günlerde 120 ruble (5 dolar) civarında olan bir gülün fiyatı, 250 rubleye (10.5 dolar) yükseldi. Çiçekçilerde bir zambak 20 dolardan satılırken, bir karanfil 2 dolara, bir lale de bir buçuk dolara alıcı buldu. 8 Mart dolayısıyla Hollanda, Etiyopya, Ekvador, Kolombiya ve Kenya gibi ülkelerden Moskova’ya 4 milyon adet çiçek getirildi. 

Filipinli solcu kadınlar, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan kadın Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun istifa etmesi için yürüyüş düzenledi. Yüzlerce Filipinli kadın ellerinde “Defol Gloria” yazılı kırmızı, mor pankartlar ve “Gloriua Git” diye sloganlar atarak başkent Manila’da polisin barikat kurduğu Malacanang devlet başkanlığı sarayı yakınlarında köprüye kadar yaklaştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ntv ve ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 00:25:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?