19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Kadınlar hakları için savaşsın

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kadınların kendi hak ve özgürlükleri için verecekleri savaşın, bu konuda çıkarılacak tüm yasalarmla alınacak tüm önlemlerden çok daha önemli olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Sezer, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, Atatürk ilke ve devrimleriyle toplumsal yaşamın her alanında eşitliği amaçlayan köklü değişikliklerin gerçekleştirildiğini, laiklik ilkesi yaşama geçirilerek demokratikleşme sürecine hız kazandırıldığını ifade etti. 

BİRÇOK BATILI ÜLKEDEN ÖNCE 

Atatürk’ün Türk ulusunun güçlü kılınması için kadının yüceltilmesi gerektiğine inandığını, devrimlerle Türk kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesini sağladığını kaydeden Sezer, Medeni Yasanın 1926 yılında kabulüyle kadınların ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulduğunu, eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için önemli bir adım atıldığının altını çizdi. 1934 yılındaysa birçok Batılı ülkedenn önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının kadınların etkin yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını olanaklı kıldığını vurgulayan Sezer, kadınlara dönemin koşullarına göre çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olmasının Cumhuriyet’in en büyük başarılarından olduğunu belirtti. 

YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ KADINLAR 

Sezer, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü yapıya ulaşmasında Türk kadınının siyasal ve sosyal haklarına kavuşmasının önemli bir rolü bulunduğunu vurguladığı mesajını şöyle sürdürdü: 

“Cumhuriyet’in sağladığı hak ve özgürlükleri en iyi biçimde kullanan kadınlarımız, bugüne kadar ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu katkılarını artırarak sürdüren kadınlarımız, kendine güvenen ve üreten bireyler olarak toplumsal yaşamı yönlendirmekte, kimi kararlarda belirleyici olmakta, çeşitli mesleklerde önemli görevler üstlenmekte, yurt içinde ve yurt dışında üstün başarılar kaazanmaktadır. Kadınlar, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı, yeniliklerin öncüsü olmalı, siyasal yaşamda etkinliğini artırmalı ve ülke yönetiminde daha gazla söz sahibi olmalıdırlar. Kadınlarımızın siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artmasının, ülkemize güç kazandıracağı kuşkusuzdur. Bu doğrultuda atılacak adımlar, Türkiye’nin uluslararası alanda saygınlığını artıracaktır. Tüm sorunların yalnız yasalarla çözülemeyeceği bilinmekte, uygulama boyutu önem kazanmaktadır. Kadınlarımızın kendi hak ve özgürlükleri için verdiği savaşım, tüm yasa ve önlemlerden çok daha önemlidir.” 

Cumhurbaşkanı Sezer, sorunların çözümü, kadın haklarının geliştirilmesi, kadınların bilinçlendirilmesi için destek veren gönüllü kuruluşların çalışmalarını mutlulukla izlediğini, bu yöndeki çabaların artarak sürmesini diledi ve kadınları kutladı.
anka
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 11:50:55
Güncelleme :4 Aralık 2006 Pazartesi 12:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?