16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Kadınlar Meclis'e damga vuracak

Meclis'te 38 yıl aradan sonra 2 kadın milletvekili Meclis başkanvekili seçildi. CHP'li Güldal Mumcu ve MHP'li Meral Akşener Meclis başkanvekili olarak Genel kurul'u yönetecek. Mumcu ve Akşener'le birlikte, 3 kadın milletvekili de Meclis Başkanlık Divanı'nda görev yapacak.

Meclis başkanını seçti ve hemen ardından belirlenen Başkanlık Divanı'na kadınlar damgasını vurdu. 17 üyeli Divan'da 5 kadın görev yapacak. 1968 yılında başkanvekili seçilen Nermin Neftçi'den tam 38 yıl sonra CHP'li Güldal Mumcu ve MHP'li Meral Akşener başkanvekilliği koltuğuna oturacak ilk kadın vekiller oldu.

Güldal Mumcu "Bir kadın olarak böyle bir görev önerildiği zaman hem onur duydum. Hem heyecan duydum. Gereği neyse o şekilde yine getireceğinden herkesin emin olmasını isterim" dedi. Aday gösterildiğini Meclis Genel Kurulu'nda öğrenen Meral Akşener ise, "Oturumu kadınların yönetmesi Meclis'teki kavgaları azaltır" dedi.

Frak giyme tartışması

Meclis'teki frak giyme geleneği de kadınların yönetime girmesi ile tartışma konusu oldu. Erkeklere has bir kıyafet olan frağı kadın başkanvekilleri de giyecek mi?

Güldal Mumcu'ya göre smokin tarzında çok zarif bir kıyafet giyilebilir. Ama o da aslında ne olacağını bilmiyor. Mumcu, "Bilmiyorum araştıracağız. Ne şekilde bir giyim tarzı var ona bakacağız" dedi.

Meclis'te AK Parti'nin 2, MHP ve CHP'nin bir başkanvekili olacak. AK Parti'li başkanvekilleri Nevzat Pakdil ve Eyüp Cenap Gürpınar, Güldal Mumcu ve Meral Akşener ile dönüşümlü oturumu yönetecek.

23'üncü dönemde Başkanlık Divanı'nda görev yapacak diğer üç kadın vekil ise AK Partili. Fatoş Gürkan, Canan Candemir Çelik ve Fatma Kotan Divan Katipliği'ne seçildi. DTP'li Sırrı Sakık ise Meclis İdare Amiri oldu.

cnntürk
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2007 Cumartesi 11:44:22
Güncelleme :11 Ağustos 2007 Cumartesi 11:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?