22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Kadınlar Ruanda'ya

Kadınlar, Başbakan'ı protesto etmek için Ruanda'ya iltica etmek istedi...


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kadın kotası isteyen Ka-Der Başkanı Hülya Gülbahar'a "Sen Ruanda mı olmak istiyorsun? Buyur ol" demesi, Galatasaray Postanesi önünde toplanan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği üyesi kadınlar tarafından protesto edildi.

Başbakan'ı protesto etmek için yanlarında bavullarla gelen ve Ruanda'ya göç etmek için postaneden faks geçmek isteyen kadınlar, "Ruanda'yla bir iletişimimiz yok" cevabı üzerine geri dönmek zorunda kaldı.

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği üyesi bir grup kadın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için Galatasaray Postanesi önünde toplandı. Üzerinde "Ruanda değil eşit olmak istiyorum, Eşitliğin yolları taştan Ruanda çıkardı beni baştan, Türkiye'de kalsam ah bir eşit olsam, Boş laf dövme havanda sen de ol(!)bir Ruanda, Eşitliğe adım adım: Kovarak değil kota koyarak, Eşitliğe adım adım: Fiili eşitlik sağlayarak" ifadelerinin yazılı olduğu 6 adet bavulla postaneye gelen kadınlar, "Türkiye'de olumlu ayrımcılığa gerek yok mu? Meclis'te kadın yüzde 12, Meclis'te erkek yüzde 88, Olsam olsam ne olsam ah bir Ruanda olsam, Sen ve ben eşit miyiz??? Çalışma yaşamı kadın yüzde 24 erkek yüzde 76, Namus adına öldürülen kadın yüzde 99.9 erkek yüzde 0.1, Eşitlik istiyoruz Ruanda'ya iltica mı edelim" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını derneğin kurucu üyesi Esra Kuraner okudu. Hazırlanan anayasa taslağında 2004 yılında Anayasa'ya büyük mücadeleler sonucu eklenen "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" maddesinin bulunmadığını öne süren Kuraner, "Bu vahim eksikliğin giderilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'Bizler Anayasal eşitlik talep ediyoruz' dedik ve Anayasal eşitliğin sağlandığı ülkeler arasında Ruanda'nın da olduğunu belirttik. Bunun üzerine Başbakan bize 'Ruanda mı olmak istiyorsun, git ol o zaman' diye yanıt verdi. Bizler Anayasa'nın kadın ve erkeğin eşit haklara sahip bireyler olduğunu teslim etmesini istiyoruz. Bizim de Türkiye'de uygulanmasını yıllardır talep ettiğimiz bu önlemler sayesinde Ruanda'nın karar alma mekanizmalarında kadın temsilinin yüzde 50'ye eriştiğini de biliyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından Kuraner, Galatasaray Postanesi'ne girerek faks çekmek istediğini söyledi. Postane yetkilisi Cumartesi günü faks işlemi yapılmadığını, ayrıca Ruanda ile de iletişimlerinin olmadığını belirtti. Ruanda'ya faks çekemeyen eylemciler bunun üzerine sessizce dağıldı.

Cihan
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 16:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?