19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Kadınlara Kâbe yasağı

Kadınlara Kâbe yasağı. Suudilerin izdiham oluyor diye kadınları tavaf alanının dışına atma planına ilahiyatçılar isyan etti: Bu, Allah'a kafa tutmaktır.

Suudi Arabistan yönetiminin hacda tavaf sırasında kadınları erkeklerden ayırıp, dış alana taşıma tasarısına Türk din adamları büyük tepki gösterdi:

PROF. MUSTAFA FAYDA (M.Ü. İLAHİYAT DEKANI) 

Ne cami ne Kâbe'de kadın-erkek ayrımı olmaz. Buna karşı çıkmak, Allah'a gizlice kafa tutmak olur.

PROF. HÜSEYİN ELMALI (D.E.Ü. İLAHİYAT DEKANI) 

Kadınları ayırmak doğru değil. İzdiham yıllardan beri var. Peygamberimiz böyle ayrım yapmamış.

PROF. ZEKERİYA BEYAZ: (İLAHİYAT UZMANI) 

Kâbe çevresinde harem-selamlık uygulaması mümkün değil. İzdihamı önlemenin yolu bu olamaz.

DOÇ. DR. İSMAİL KARAGÖZ (DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU) 

"Tavaf Kâbe'nin etrafında olur. Kadınları dışarı çıkaramazlar. Buna İslam dünyası karşı çıkar."

"Öyleyse dünyayı ayağa kaldırırız"
 
AKP'li vekil Zeynep Börü, Suudi tasarısına "Gerçekleşirse bir daha gitmem" diye tepki gösterdi. İslamcı yazar Sibel Eraslan "Böyle bir karar kadınları iyice Kâbe'den uzaklaştırır" derken, Emine Şenlikoğlu da "Amaç kadınların tavaf etmesini kaldırmaksa dünyayı ayağa kaldırırız" dedi. 

Kâbe'de kadın-erkek ayrımı dine aykırıdır

Suudi Arabistan'da, izdiham gerekçe gösterilerek kadınların Kâbe'yi tavaf etmesini önleyen bir karar tasarısı hazırlanmasına, Türk uzmanlardan sert tepki geldi.

Suudi Arabistan'da, Kraliyet'in özel olarak kurduğu komitenin, "izdiham oluyor" gerekçesiyle kadınları hac esnasında tavaf alanından çıkarmayı öngören bir karar için hazırlık yapması, Türkiye'deki uzmanların büyük tepkisini çekti. Ortadoğu'da yayınlanan ve çok satan Arab News isimli gazetenin haberini değerlendiren ilahiyatçılar, bu kararın Kuran-ı Kerim'in ruhuna ters düştüğünü, hatta kadınları yarattığı için "Allah'a kafa tutmakla eş değer olduğunu" vurguluyor. Söz konusu tasarıya göre, kadınlar Kâbe'nin ortasında yer alan kompleksin kuzeyinde bulunan alanın en alt katında ve sadece iki yerde dua edebilecek. Uzmanlara göre, kadınların, bu kararla kutsal mekânı görmeleri neredeyse imkânsız hale gelecek.
Sabah
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2006 Pazartesi 10:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?