19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Kadınların cinsel daveti

Avustralya'da tartışmalı hutbe... Avustralya'nın en üst düzey Müslüman din adamı olan Şeyh Taceddin el Hilali, bazı kadınların giyiniş şekilleriyle cinsel tacize davetiye çıkardıklarını söylemekle suçlandı.

El Hilali makyaj yapan kadınları da kınadı ...

El Hilali'nin bir Avustralya gazetesinde basılan hutbesinde, din adamı, makyaj yapan ve başını kapamayan kadınları, obur hayvanların iştahını kabartan üstü açık et parçalarına benzetiyordu.

Hükümet ve Avustralya Müslüman cemaatinden bazı yetkililer El Hilali'nin bu yorumlarını kınadı.

Ancak El Halili'nin sözcüsü, din adamının sözlerinin yanlış aktarıldığını ve aslında cinsel taciz değil cinsel sadakatsizliği hedef aldığını söyledi.

Sözcüsüne göre Şeyh, zinanın önlenmesinden bahsederken bu sözleri sarfetti.

Şeyh Taceddin el Hilali, sözkonusu sözleri Sydney'de geçtiğimiz ay 500 kişi karşısında verdiği bir hutbede sarfetmişti.

El Halili bu konuşmasında, "Eğer üstü açık eti dışarıda bırakırsanız, kediler de gelir ve onu yerler. Bu kimin hatası? Kedilerin mi, yoksa üstü açık bırakılan etin mi?" diye sormuş ve hatanın ette olduğunu söylemişti.

"Eğer kadın odasında, evinde, başını kapamış olsa o zaman hiçbir sorun çıkmazdı" demişti.

Avustralyalı din adamı sözlerini "sonra karşınıza merhametsiz bir yargıç çıkıp size 65 yıl hapis cezasıveriyor" diye sürdürmüştü.

El Hilali makyaj yapan kadınları da kınamış ve bunun cinsel tacize davetiye çıkardığını savunmuştu.

Şeyh Taceddin el Hilali'nin bu sözlerinin yayımlanması üzerine, Maliye Bakanı Peter Costello Müslümanlara bu hutbeyi kınamaları çağrısı yaptı.

Sydney'in de bulunduğu Yeni Güney Galler eyaletindeki İslam Konseyi, açıklamayı, "İslam'a ve Avustralyalı olmaya aykırı ve kabul edilemez" diye niteledi.

Müslüman cemaatinden bazı kadınlar da hutbeyi "iğrenç ve saldırgan" olarak nitelendirdi.

Federal Cinsel Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu Pru Goward, bu sözlerin suça teşvik olarak algılanabileceği uyarısında bulundu.

"Bir kadına tecavüz eden Müslümanlar mahkemede savunma olarak bu görüşü ortaya sürebilirler" dedi.

Goward, din adamının suça teşvik dolayısıyla sınırdışı edilmesi gerektiğini savundu.

Şeyh el Hilali'nin açıklamaları Avustralya'da, toplumların entegrasyonu meselesinin ve ortak değerler siyasetinin tartışıldığı bir döneme rastlıyor.

Bazı siyasetçiler, Avustralya'nın değerlerini benimsemeyen kişilerin vatandaşlık haklarından mahrum bırakılması gerektiğini savunuyor.

Ülkeye 1982'de giden Mısır doğumlu din adamı El Hilali, daha önce de 11 Eylül saldırılarını düzenleyenleri övmekle suçlanmıştı.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 12:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?