22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Kızlar türbanlı futbol oynar mı?

Futbolda başörtüsü tartışması... Kanada'da hafta sonunda düzenlenen kız takımları futbol turnuvasına, başörtüsü tartışması damgasını vurdu.

Montreal'deki turnuvada, hakem maça başörtüsüyle çıkan 11 yaşındaki Esmahan Mansur'un başörtüsünü çıkarmasını istedi, ancak Esmahan hakemin isteğini reddedince kırmızı kartla oyundan atıldı. Buna hiddetlenen antrenör de takımını turnuvadan çekti. Antrenörün kararını destekleyen bazı takımlar da turnuvadan çekildi.

Futbol sahasındaki bu olay, yankı bulmakta gecikmedi. Seçim gezisindeki Quebec Başbakanı Jean Charest, kendisi de Müslüman olan hakemin, spor kurallarını uygulamakta haklı olduğunu söyledi.

Quebec Futbol Federasyonu yetkilisi Brigitte Frot, "Hakem başörtüsünün genç kız ve diğer oyuncular açısından tehlike oluşturabileceğini düşünmüş olmalı" diyerek hakemin kararını savundu.

FİFA, maçlarda başörtüsünü değil, sporculara zarar verebilecek nesnelerin takılmasını yasaklıyor. Frot, "FİFA başörtüsü konusunda resmi açıklama yapmalı" dedi.

Antrenör Louis Maneiro, bir gazeteye verdiği demeçte, "Burada, bir Müslüman kızın herkes gibi spor yapamayacağı mesajı veriliyor. (...) Başörtüsünü ömür boyu çıkarmayacak, çünkü bu onun inancı" dedi.

Montreal İslam Konseyi de, antrenörün kararını destekledi, başbakanın
açıklamasını eleştirdi.







aa
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 12:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?