30
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

L'Oréal'dan kadınlara destek

L’Oréal’in Türkiye Bilimler Akademisi tarafından desteklenen ”Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları” Türkiye’de beşinci yılını kutluyor.

L’Oréal Türkiye’den, genç bilim kadınlarına burs desteği…

“Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları” programı kapsamında, projeleri seçilen 6 genç bilim kadını 12’şer bin dolar değerinde birer yıllık burs kazandı.

Türkiye Bilimler Akademisi tarafından desteklenen ve bu yıl Türkiye’de beşincisi düzenlenen L’Oréal’in “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları 2008” ödülleri sahiplerini buldu.

Dünyada 10 yıldan bu yana başarı ile yürütülen “Bilim ve Kadınları" programının bir uzantısı olan L’Oréal Türkiye “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları” bilimin ve bilimsel düşüncenin yaygınlaşması ile Türk kadınının bilimsel alandaki çalışmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Genç 6 bilim kadınına 12 bin dolar tutarında burs


Türkiye’nin en saygın bilim kuruluşlarından birisi olan Türkiye Bilimler Akademisi tarafından desteklenen L'Oreal Türkiye "Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları" programına, Yaşam ve Malzeme Bilimleri alanındaki araştırma projeleri seçildi. Programa yapılan başvurular arasından, bilimsel yenilik ve bilime yapacakları katkı ölçüt alındı. Bu yılki başvurular arasından seçilen 6 projenin sahibi, genç 6 kadın araştırmacı 12 bin dolar değerinde birer yıllık burs ile desteklendi.

1998 yılından buyana 10 yıldır L’Oréal - UNESCO tarafından sürdürülen uluslararası “For Women in Science” programı, dünyanın beş kıtasından 5 olağanüstü çalışması olan 5 bilim kadınını ödüllendiriyor. Bugüne kadar 52 bilim kadını büyük ödülü aldı. Bunun yanı sıra tüm dünya ülkelerinden gelen projeleri destekleyen uluslararsı burs programı kapsamında 67 ülkeden 120 genç bilim kadınına burs olanağı sağlandı. Türkiye’de 2003 yılından beri yürütülen ulusal genç bilim kadınları burs programı ile 5 yıldan bu yana 34 genç araştırmacının projesi desteklendi.

Programa başvuran adaylardan, doktora derecesini almış, 40 yaşından gün almamış, T.C. uyruklu ve bilimsel yetenekleri kanıtlanmış olmaları koşulu arandı. Başvurular; Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Aslı Tolun’un başkanlık ettiği “Yaşam Bilimleri Seçim Komitesi” ile Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi ve İTÜ Fizik Bölümü’nden Prof. Ayşe Erzan’ın başkanlık ettiği “Malzeme Bilimleri Seçim Komitesi” tarafından değerlendirildi.

Ödül kazanan genç bilim kadınları
Bu yıl burs almaya hak kazanan bilim kadınları ve proje konuları şunlar oldu: Arzu Karabay Korkmaz (İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü): Proje; Alzheimer hastalığı. Yard. Doç. Dr. Ayşe Elif Erson (ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü); Proje Meme Kanseri. Yrd. Doç. Dr. Funda Yağcı Acar (Koç üniversitesi Fen-İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü): Proje: Kimsayallar. Yrd. Doç. Dr. Gülşah Şanlı (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi Kimya Bölümü): Proje: Ağır metallerin çevresel tehlikesi. Uzman Dr. Mehtap Yüksel Eğrilmez (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Araştirma Laboratuarı): Proje; Vücuttaki enfeksiyon veya yaralanmalar. Yrd. Doç. Dr. Pinar Çamurlu (Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü): Proje: Elektrokromik malzemelerin cihaz uygulamaları.

Matthieu Serres: “Ödül alan her proje, insanlık tarihine geçecek yeni bir buluşa imza atmaktadır.”


İş dünyasından ve üniversitelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı L’Oreal Türkiye “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları” ödül töreni Santral İstanbul’da yapıldı. Törende bir konuşma yapan L’Oreal Türkiye Genel Müdürü Matthieu Serres, “Genç bilim kadınlarımız, araştırmalarıyla insanlık tarihine geçecek buluşlara imza atıyor. Bu değerli araştırmaları yaptıkları için projenin sahibi tüm bilim kadınlarımıza ve bu değerli araştırmaları seçerek toplumun hizmetine sunmaya vesile olan değerli jüri üyelerimiz ile projedeki ana ortağımız Türkiye Bilimler Akademisi yöneticilerini yürekten kutluyorum” dedi.

Türkan Saylan’a onur plaketi


Genç Bilim Kadınları Destekleme Bursları’nın 5. yılına özel olarak bilim kadını Türkan Saylan’a da, genç kızların eğitimine sağladığı katkılardan dolayı onur plaketi verildi. Sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da rol model olan bilim kadını Türkan Saylan’a plaketini Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Engin Bermek ve L’Oreal Türkiye Genel Müdürü Matthieu Serres tarafından verildi.

Ulusalararası L’Oréal - UNESCO “Bilim Kadınları” ve bunun uzantısı olan L’Oréal’in bulunduğu 35 ülkede yapılan ulusal programlar, binlerce bilim kadınının yaptığı araştırmaları destekliyor ve ortaya çıkarılan projelerin insanlık için hizmet vermesi hedefleniyor. Marie Curie gibi dünyada örnek kabul edilen bilim kadınlarının genetik, fizik, biyoloji, yaşam ve yeni teknolojik gelişmelerde ön saflarda yer almaları amaçlanıyor.


Bilgi için:
Ayfer Karataş
Effect Halkla İlişkiler
0216 474 00 04
ayferkaratas@effect.com.tr

kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 13:10:10
Güncelleme :15 Nisan 2008 Salı 13:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?