18
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Martta doğan erken menopoza giriyor

İtalya’daki Modena Üniversitesi’nden bilim adamları, menopoza en erken girenlerin mart, en geç girenlerin de ekimde doğanlar olduğunu belirtti.

Kadının doğduğu ay ile menopozun başlama yaşı arasında bağlantı kuruldu.

Modena Üniversitesi araştırma ekibinden Dr. Angelo Cagnacci, 3 bin İtalyan kadınıyla yaptığı araştırmanın sonucuna göre doğum ayının kadının menopoza girme sürecini etkilediğini belirtti. Araştırmalarında sigara, kilo, yaş ve ergenlik yaşı gibi faktörleri de göz önünde tutan bilim adamları, kadınların menopoz yaşının doğdukları aya göre 18 aylık bir süre değişimi gösterdiğini tespit etti. Bunun kesin nedenlerini bilmeyen bilim adamları, sıcaklık ve güneş ışığı gibi faktörlerin ceninin büyümesinde etkili olabileceğini belirttiler.

Sonbaharda doğanlar

Dr. Cagnacci, sonbaharda doğan kadının ana rahminde daha iyi geliştiğini ve ilkbaharda doğana göre yumurtlama kapasitesinin daha yüksek olduğunu söyledi. Bilim adamları, ancak menopoz yaşıyla ilgili olarak ayların, mevsim değişiklikleri nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde farklılık gösterebileceğini de ifade ettiler. İtalyan bilim adamlarının çalışması ‘Human Reproduction’ Dergisi’nde yayımlandı.

Türk kadınının menopoz yaşı 47

Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, Türkiye’de kadınların ortalama 47 yaşında menopoza girdiklerini, alınacak önlemlerle menopoz dönemini kaliteli geçirmenin mümkün olduğunu söyledi. Prof. Ertüngealp, sanatçı Derya Baykal’ın da desteğiyle başlattıkları ‘Menopoz Bilinçlendirme Kampanyası’ ile ülke genelinde kadınları bilgilendireceklerini kaydetti. Kampanyanın tanıtımı nedeniyle Divan Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Ertüngealp, dünyada ortalama yaşam süresinin gelişmiş ülkelerde 80, ülkemizde ise 70 olduğunu bildirdi. Prof. Ertüngealp, ‘Vücudun bu dönemde kaybettiği kadınlık hormonlarını, doktor kontrolünde gerçekleştirilecek hormon destek tedavisi ile yeniden kazanmak mümkün’ dedi.
maksimum.com
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2005 Perşembe 13:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?