25
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Namus cinayetinde Avrupalı itirafı

Namus cinayetleri dünyanın sorunu

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin İstanbul’da düzenlediği Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu Toplantısı’nda konuşan Raportör John Austin, "Namus cinayetleri sadece Türkiye’nin sorunu değil. Benim ülkem İngiltere ile Almanya ve Belçika’da da namus cinayetleri var. Bu sorun dünyanın sorunu" diye konuştu.

2006’dan sonra Türkiye’de ve dünyada namus cinayetlerinde artış yaşandığını belirten Austin, "2007’de Türkiye’de 231 kadın namus cinayetine kurban gitti. ’Aile namusu’ denilerek sözde namus ve şeref adına işlenen bu suçlar onursuz suçlardır" dedi. İstanbul The Sofa Otel’de düzenlenen toplantıya katılan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Emine Erdem ise dünyada her 4 kız çocuğundan 1’inin cinsel tacize uğradığını belirterek, "ABD’de her 90 saniyede 1 kişi tecavüze uğruyor. Sadece Fransa’da her yıl 25 bin tecavüz olayı yaşanıyor. Kadına yönelik şiddet sadece Türkiye’nin sorunu değil" diye konuştu. Toplantıda konuşulacak konular ve elde edilen verilerle hazırlanacak rapor, ekimde kamuoyu ile paylaşılacak.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 14:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 85.102.174.xxx Tarih : 17.05.2009 23:37:20

Namus cinayeti denen saçma kavram,erkek egemen toplumunun bir dayatması.Kadını hiçe sayan erkek egemen toplumda hem kadınlar çocuk denecek yaşta fuhuşa zorlanıyor, hem erkeklerin büyük çoğunluğu ilk kadına genelevde dokunuyor,hem kaba,hem yetersiz ne isterseniz adamda var,bir de ne idüğü belirsiz namus kavramı.Bir kadının gönlünün seçtiği ile beraber olması durumunda bütün namussuzlar zavalının üstüne çullanıyor.Beraber olması da şart değil;ben bu adamı istemiyorum demesi öldürülmesi ,işkence görmesi için yeterli. Ne çarpık düzen.En namuslu bilim adamı,en namuslu din adamı,şeyh,kanaat önderi(ne demekse),yargıç,hekim avukat, asker,polis, gazeteci,öğretmen,profesör,milletvekili,bakan,cumhurbaşkanı,başbakan aklınıza kim geliyorsa hepsi aynı tezgahtan geçmiş.Sesini çıkartmıyor,genç bir kızla evleniyor,onu eve kapatıyor,yine günah defteri açık....Bu adamlar namus saiki ile bir kadının burnun kesilmesini,kulağının kesilmesini,şişlenmeyi ağır cezalarla  cezalandırır m?Töre dediğiniz ne ki?Mustafa Kemal'in on yılda yaptıklarını yapacak,topluma sıçrama yaptıracak bir proğram,bir parti,bir dilek yok ki?Bu cinayetler sürüp gidecek.Afganistan da olduğu gibi;el ülkeye tecavüz edecek,ülkenin az gelişmiş erkekçikleri kadınlara.Herkes olmayan namuslarını koruyup duracak.