22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Öldürülen oğlunu andığı için yargılandı

Manisa'nın Salihli ilçesinde, 73 yaşındaki Ayşe Karakaya'nın, 1977 yılında öğrenim gördüğü Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) çıkan olaylarda öldürülen oğlunun mezarı başında düzenlenen anma töreninde, "Oğlumun suçu neydi, ne günahı vardı" dediği için "suçluyu övme" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

1. Salihli Sulh Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ilk duruşmaya, Ayşe Karakaya ile anma törenine katıldıkları iddia edilen 20 sanık ve İzmir, İstanbul, Mardin, Manisa'dan 40 avukat katıldı.

Ayşe Karakaya, ifadesinde, oğlu Ertuğrul Karakaya hakkında Türkiye mahkemelerinde verilmiş herhangi bir suç kararı olmadığını, suçlu olduğuna dair hiçbir karar bulunmayan birini anmak için mezarı başına gidenlerin suçlandığını söyledi. Karakaya, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da oğlunu mezarı başında anacağını bildirdi.

Avukatlardan Ali Koç da Ertuğrul Karakaya'ın suçlu olması için kesinleşmiş hiçbir mahkeme kararı olmadığını ve bu davada hukuk ihlali olduğunu öne sürdü.

Koç, şunları kaydetti:

"2 polis memuru, mezarlıktaki töreni izleyip görüntülemiş. Bundan 30 yıl önce ölen kişinin suçlu bulunduğu hiçbir belgeyle ispat edilmemiş olmasına rağmen sanıklar, suç ve suçluyu övmekten yargılanıyor. Mezarlıktaki anma törenine katılmayan kardeşi Erol bile 'katıldı' diye suçlanarak sanıklar arasında yargılanıyor. Salihli savcısı da delilleri toplamadan davanın açılmasına sebep olmuştur. Savcı Seyfullah Öselmiş hakkında da suç duyurusunda bulunuyoruz."

Yargıç, davaya konu olan Ertuğrul Karakaya'nın ölümüyle ilgili tüm kayıtların ayrıntısıyla istenmesine karar vererek, duruşmayı 8 Haziran'a erteledi. 8 Haziran'ın, Karakaya'nın ölüm yıldönümü olduğu bildirildi.

Bu arada adliye binasının önünde, 1975-1980 yılları arasında ODTÜ'den mezun olan bir grup ile Salihli Demokratik Güç Birliği üyeleri, basın bildirisi okuyarak olayı kınadılar.

Yaklaşık 100 kişilik grup, daha sonra avukatlarla birlikte Ertuğrul Karakaya'nın Salihli Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında saygı duruşunda bulundu.


aa
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 09:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?