27
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Osteoporozda güneş ışığı ve...

Çok yakında saatlerin değişmesiyle günler daha da uzayacak ve DAIICHI SANKYO’nun 8 Mart 2009’da Dünya Kadınlar Günü ile aynı zamanda başlattığı yeni kampanya ile beraber kadınlar, osteoporozla ilişkili risklerden korunmak için gün ışığından daha fazla yararlanmak adına çok önemli bir fırsat yakalayacaklar. Bu kampanya, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, hastalığı önleme veya yönetme yolları hakkında kadınları bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Osteoporoz (iskelet sistemi hastalığı) şikayeti olanların büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor ve Avrupa’daki her kadının yaşamı boyunca osteoporoza bağlı bir kırık sorunu yaşama ihtimali %30 – %50 arasında değişiyor.

1 Şaşırtıcı bir şekilde, çoğu Avrupa ülkesinde kemik mineral yoğunluğu ölçümüne yeterince başvurulmuyor. Bunun nedenleri arasında densitometrelerin(kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazı) sınırlı sayıda bulunması, taramayı gerçekleştirecek personel sayısındaki kısıtlamalar, KMY (Kemik Mineral Yoğunluğu) testlerinin yararları hakkında yetersiz bilinç düzeyi veya masrafların sigorta şirketleri tarafından karşılanmaması sayılabilir.2

Avrupa Birliği Osteoporoz Müzakere Paneli Başkanı Prof. Juliet Compston sağlıklı kemikler için egzersiz yapılması, yeterince kalsiyum ve güneş ışığı kaynaklı D vitamini alınmasının şart olduğunu belirtiyor. Prof. Compston ayrıca “Yeterli D vitamini kaynağı sağlayan az sayıda gıda bulunmakta, bunların arasında somon balığı, uskumru ve ton balığını sayabiliriz. Ancak vücut güneş ışığına maruz kaldıktan sonra kendisi de D vitamini üretiyor. Bu yüzden, günlerin uzamasını fırsat bilerek, bu uzun ve ılık günlerde bazı egzersizlerin keyfini çıkarın” diyor.

Kalsiyum, kemikleriniz için en önemli mineraldir ve her gün 1200 mg kalsiyuma ihtiyaç duyarsınız. Yeterince kalsiyum alınmazsa kemik kütlesi azalır, kemik kaybı hızlanır ve kırık riski artar. Zengin kalsiyum kaynakları arasında süt, yoğurt ve peynir (özellikle sert peynir türleri) gibi süt ürünleri; brokoli veya ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; özellikle somon gibi yağlı balıklar; badem yer almaktadır. 3


Prof. Compston, osteoporoz yönetimiyle ilgili önemli ve uygulanabilir tavsiyeleriyle bu kampanyaya katkıda bulundu. Yaşam tarzında yapılan değişiklikler, hastalık tanısı konulan kadınlarda ilaç tedavisini tamamlayabilir ve erken dönemde hayata geçirilirse osteoporozla ilişkili riskleri azaltabilir. Kampanya, şirketin kadın sağlığı alanında bütüncül bir yaklaşım benimsemeye yönelik taahhüdünün bir parçasını oluşturuyor. “Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarını kutluyor ve onlara gelecek için ilham vermeyi amaçlıyor. DAIICHI SANKYO AVRUPA CEO’su Reinhard Bauer, DAIICHI SANKYO, osteoporozla mücadele konusunda sahip olduğu bilgileri paylaşarak, her yaştan kadını kendi kemik sağlığı konusunda kontrolü ele alması için güçlendirmeyi ümit ediyor” diye belirtiyor.

Prof. Compston tarafından hazırlanan ve osteoporoz hakkında bilgiler vererek her yaştan kadının sağlıklı ve “kemik dostu” bir yaşam tarzını nasıl benimseyebileceğini açıklayan yayın ve makale, 2009 Dünya Kadınlar Günü web sitesinde bulunabilir. Yapılabilecek şeyler, yürüyüş ve tenisin yanı sıra kemiklerin üzerine yük bindiren ve kemik kaybı oranını azaltabilen diğer egzersizleri içerir. Menopozdan sonra östrojen adı verilen cinsiyet hormonunun koruyucu etkisi kaybolduğu için kadınların kemikleri doğal olarak incelir. Bu makalede aynı zamanda vücudun, güçlü kemiklerin önemli yapıtaşı kalsiyumun emiliminde şart olan D vitaminini daha fazla üretebilmesi için yeterince güneş ışığına çıkılması da öneriliyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 15:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onur karkin IP: 78.180.156.xxx Tarih : 11.03.2009 17:47:10

Sessiz hastalık Osteoporozun tanısı ve tedavisi noktasında anlaşılır ve net bir yazı olmuş.Tedavide antirezoroptif ajanlar kadar (Örn: SERM gibi) tedaviye katkıda bulunan vitamin takviyesinin önemine de değinilmesi de güzel.Tabiiki de kullanılan vitaminD nin inaktif halden aktive duruma geçmesi güneş ışığı ile mümkün.Buna da değinilmesi önemli bir katkı.Elbette tüm bu tedavilerin tek bir amacı var kaliteli bir yaşam.Tüm kadınlara osteoporzsuz sağlıklı günler dilerim.Bu yazı vesilesiyle tüm dünya kadınlarının kadınlar günü ve tüm hekimlerimizin tıp Bayramı kutlu olsun.