İngiltere'de sahte bebek çılgınlığı İngilizleri ikiye böldü.
İngiltere'de yaşayan kadınların, gerçeği ile birebir benzeyen bebeklere sahip olmak için yüklü meblâğlar ödemesi, yeni bir sektörün kapılarını açtı.
Fizîkî olarak gerçek bebeklerden pek farkı olmayan sahte bebekleri yapan sanatçılar, İngilizler'i ikiye bölen bu sektörden oldukça umutlular.
Fenomen haline gelen bu bebeklere sahip olmak için servet ödeyen İngiliz kadınlar, sahte bebeklerine gerçekleri kadar sık elbise alıyor, bebek arabasına koyarak parkta yürüyüşe çıkartıyor, komşu gezmesine gidiyor ve hatta kendileri gibi sahte bebek sahipleri ile buluşarak, bebekleriyle ilgili deneyimlerini paylaşıyor.
Bu bebeklerin yaygınlaşmasındaki en etkin faktör ise günümüzün en yaygın teknolojik aracı olan internet. Bebekler internet üzerinden satılıyor ve bebeği yapan sanatçılar, kendilerine gönderilen fotoğrafa ya da özel siparişlere uygun bebekler yapabiliyor.
Sahte bebek sahipleri, internette kurulan sitelerde biraraya gelerek, bebeklerle ilgili gelişmeleri de yakından takip etme imkânı buluyor. Sahte bebeklerle ilgili açılan internet sitelerinde ve forumlarda da İngilizlerin çoğu, ölü bebek gibi görünen sahte bebeklerin sahiplerini sorunlu kişiler olarak görüyor. Bu konudaki yorumlara göre, sahte bebekler, bir zamanların en çok izlenilen korku filmlerinden birindeki oyuncak bebek Chucky'ye benziyor.
Sahte bebekler, gerçekleri gibi büyümüyor ama gerçekleri gibi ağlıyor, mama yiyor, altını kirletiyor ve yemekten sonra gazının çıkartılmasını bekliyor. En çok şaşırtan özellikleri ise, nefes alıyor gibi görünmeleri.
Sahte bebekleri ile parkta dolaşmaya çıkan sahte anneler, bebeklerini seven yabancıların durumu fark ettiklerindeki şaşkın bakışlarına ise çabuk alışıyorlar.
Özellikle İngiltere'de yaygınlaşan sahte bebek sevgisi, İngiliz halkını da ikiye böldü. Bir grup bu bebekleri oldukça korkutucu bulurken, diğer bir grup bunların üretimini olumlu karşılayıp destekliyor. Bebek sahibi olamayanlar, bebek büyütme özlemi duyanlar, bebek bakmaya ya da doğurmaya uygun bir durumu olmayanlar bu bebeklere sahip olmak için oldukça büyük paraları da gözden çıkartabiliyor.
Sahte bebeklerin fiyatı 1000 YTL ilâ 4000 YTL arasında değişiyor. Bebeğin arabası, çantası, kıyafetleri, araba koltuğu ve diğer aksesuarları için ise, 7 ilâ 10 bin YTL'yi gözden çıkartmak gerekiyor.
Sahte bebekleri üretenlerden biri olan 4 çocuk annesi Jamie Eaton, bebekleri internet üzerinden satıyor. 36 yaşındaki Eaton, İngiliz televizyon kanallarından Channel 4'da hazırlanan bu konudaki belgeselin ardından, satışlarının arttığını ifade ediyor. Ürettiği her bebeğe bir isim veren Eaton'un son bebeğinin ismi ise Taner. Bir arkadaşının bebeğinin birebir kopyasını yaptığını açıklayan Eaton, Taner ismini neden seçtiğini ise açıklamadı.