20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Şiddete karşı 13 yılda bilinçlendi

Türkiye'de 1994 -2007 Arasında Aile İçi Şiddet Üzerine Yapılan İki Araştırmayı Karşılaştıran Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Okutmanlarından Mehmet Akıncı, 13 Yılda, "Kocamdır, Döver de Sever de" Diyerek Eşlerinin Kendilerine Şiddet Uygulamaya Hakkı Olduğunu Düşünenlerin Oranının Yüzde 43'ten, Yüzde 10'a Düştüğünü Ortaya Koydu.

Türkiye’de 1994-2007 arasında aile içi şiddet üzerine yapılan iki araştırmayı karşılaştıran Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü okutmanlarından Mehmet Akıncı, 13 yılda, "Kocamdır, döver de sever de" diyerek eşlerinin kendilerine şiddet uygulamaya hakkı olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 43’ten, yüzde 10’a düştüğünü ortaya koydu.

MALTEPE Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nün, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilátı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkalığı’nın desteğiyle sürdürdüğü "Çünkü Adın Kadın, Eylem 1. Gençlik Değişimleri Projesi" üniversiteye ait Marmara Kongre Oteli’nde yapıldı.

Kongre’de Türkiye adına, Mehmet Akıncı tarafından, 1994’te Dr. Leyla Gülçür’ün, 2007’de ise Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Gül Altınay ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Yeşim Arat’ın yaptıkları "Türkiye’de kadına karşı şiddet olgusu" araştırmalarını karşılaştırması sunuldu. Buna göre, 13 yılda, "Kocamdır, döver de sever de" diyerek eşlerinin kendilerine şiddet uygulamaya hakkı olduğunu düşünenlerin oranının keskin bir düşüş var. 1994’te yüzde 43 olan oran, 2007’de yüzde 10’a düşmüş durumda. İki araştırma arasında değişmeyen en önemli sey, erkeklerin şiddet uygulama nedenleri: Ekonomik problemler, kadını kontrol altında tutma, acizlik, itaat ettirme, psikolojik problemler ve uyumsuzluk.

Avrupa’da da yaygın


Türkiye, Hollanda, İskoçya, Litvanya ve Malta’dan katılımın olduğu Kongre’de, şiddetin AB ülkelerinde de önemli bir sorun olduğu belirtildi. Araştırmalara göre, 400 bin nüfuslu Malta’da her yıl ortalama 400, 16 milyon nüfuslu Hollanda’da her yıl 52 bin, 5 milyon nüfuslu İskoçya’da her beş kadından biri, 3.5 milyonluk Litvanya’da ise her 10 kadından altısı aile içi şiddete uğruyor.

Kongrede, 30’u okuma-yazma bilmeyen, 30’u üniversite mezunu kadından topladığı verilerle hazırladığı yüksek lisans tezini sunan Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Okutmanı Hülya Bozdağ, okur-yazar olmayan kadınların, modern olarak kabul edilme ihtiyacında olduklarını belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 21:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?