18
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Şimdi sağlıklı zayıflama zamanı

Güneşin yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde hepimizi bir diyet telaşı sarar. Kimimiz bu telaşın çözümünü gazete veya dergilerde ararız. Bir haftada 5 kilo, iki haftada 8 kilo gibi asılsız diyetler.

Bu diyetler bizleri kandırmakla kalmayıp aynı zamanda vücudun çalışma sisteminin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Unutmamak gerekir ki, bir zayıflama diyetinden en iyi sonucu almak, o diyetin bir beslenme uzmanı tarafından ve kişiye özel hazırlanmasıyla mümkündür. İsterseniz ilk adım olarak yapılan hatalı diyetlerin sonuçlarını inceleyelim;

Kısa sürede verilen kilolar aynı hızla, fazlasıyla geri alınır. Sebebi mi? Vücudun alması gereken enerjiden çok daha az enerji alması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla, diyetimizi bıraktığımız anda da verdiğimiz kiloları hemen geri alırız.

Kısa sürede verilen fazla kilolar vücut dengesini altüst ederek, özellikle sindirim ve sinir sisteminde bozukluğa neden olur.

Ani ve dengesiz zayıflamanın bir başka sonucu da vücudumuzun günlük gereksinimi olan protein, vitamin ve minerallerden mahrum kalmasıdır. Bu eksiklik ise bir çok hastalığa zemin hazırlar. İşte gazete ve dergilerde çokça yer alan hatalı diyetlerin birkaçı: kan grubuna göre zayıflama, sarı-kırmızı diyet, çaylı kahveli diyet ve Montignac.

"Peki ya ideal zayıflama diyeti nasıl olmalıdır?" sorusuna cevabımız;

Diyete başlamanın ilk adımı diyet yapmaya kendinizi hazırlamaktır. Diyete başlamak için ay başını veya Pazartesi gününü beklemeyin, tavsiyelerimizi okuyorsunuz, yarın diyete başlamaya ne dersiniz?

Gerçekten kaç kilo vermeniz gerektiğini biliyor musunuz? İdeal kilonuzu öğrenmek için sitemizde yer alan "İdeal Kilom Ne?" bölümünden faydalanabilirsiniz.

Zayıflama diyetlerinden en iyi sonucu almak, beslenme uzmanları tarafından kişiye özel hazırlanmaları ile mümkündür. Unutmamak gerekir ki herkesin yaşı, boyu, kilosu, kan bulguları, metabolizması ve beslenme alışkanlıkları farklıdır.

Baş dönmesi, sinir bozukluğu, ciltte kuruma gibi şikayetler doğurmayan ve hiçbir yiyecekten mahrum kalmayacak şekilde hazırlanan bir beslenme programı niteliğinde olmalıdır.

Azar azar ve sık sık beslenin. Bir günde almanız gereken kaloriyi 6 öğüne paylaştırın.

Günlük beslenme programınızı yaparken en hafif öğünün akşam yemeği olmasına özen gösterin. Akşam yemeğinizi en geç yatma saatinden dört saat önce yiyin, çünkü ilerleyen saatlerde daha az hareket ettiğimiz için vücut daha az kalori yakar.

Yemeklerle beraber bol bol su için. Bilinenin aksine yemeklerle beraber su içmek şişmanlamanıza sebep olmaz, tam tersine erken doymanızı sağlayarak kilo vermenizi kolaylaştırır. Özellikle lif yönünden zengin yiyeceklerle beraber bol su içtiğinizde daha uzun süre tok kalırsınız.

Yiyecek seçiminizi yaparken kalorisi düşük ve sizi tok tutabilecek lifli gıdaları tercih edin. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavını, beyaz ekmek yerine Eti Form ürünlerini kullanabilirsiniz.

İdeal zayıflama diyetlerinin içeriği günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamalıdır. Günlük beslenme programınızı yaparken her öğün protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin alıp almadığınızı kontrol edin. Örneğin öğle yemeğinizin oluştururken miktarları az olmak şartıyla protein kaynağı olarak bilinen et ürünlerinden birisini, karbonhidrat kaynağı olarak ETİ Form ürünleri, pilav veya makarna, kalsiyum kaynağı olarak süt veya yoğurt, vitamin kaynağı olarak meyve yemeyi ihmal etmeyin. Unutmamak gerekir ki dengeli beslenerek verilen kilolar asla size geri dönmez.

Diyetinize ek olarak evde yapacağınız basit egzersizler hem kilo vermenizi sağlar hem de başlıca problemimiz olan kalça ve göbek yağlarının erimesinde etkili olur. İşte size basit bir hareket; sırt üstü yatın, ayaklarınızı yere paralel uzatın ve yere hiç değdirmeden 25 kez kaldırın ve indirin.

İşte en önemli sorun: Bir davette veya arkadaş toplantısındasınız. Nefis ama bol kalorili börekler, tatlılar gözünüzün önünde, yememek için kendinizi zor tutuyorsunuz. Aman dikkat! Şimdiye kadar iradenize hakim olamadınız ve elinizde fazla kilolardan başka ne kaldı bir düşünün.

Artık diyete başlamaya hazırsınız. Aşağıda sunduğumuz diyet mönüsünden başlamaya ne dersiniz? İşte size posa, protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin yönünden dengeli, lezzet açısından zengin bir zayıflama diyeti;

Sabah : 1 su bardağı süt ve 2 yemek kaşığı ile hazırlanan ETİ Müsli
(tatlandırıcı kullanabilirsiniz)

Ara : 4 adet ETİ Form Kepekli Çubuk Kraker
1 su bardağı ayran

Öğle : 1 kase çorba (1 yemek kaşığı ETİ Yulaf Ezmesi ile zenginleştirilmiş)
4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
1/2 kase yağsız yoğurt
4-5 adet erik (kabızlık şikayeti olanlar için mürdüm eriği tercih edilmelidir)
Yağsız salata

Ara : 1 kase yoğurt
4 adet ETİ Form Kepekli Bisküvi
veya 2 yemek kaşığı ETİ Müsli
veya 2 yemek kaşığı ETİ Yulaf Ezmesi

Akşam : 1 kase çorba (1 yemek kaşığı ETİ Yulaf Ezmesi ile zenginleştirilmiş)
4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
2 adet ETİ Form Kepekli Bisküvi
1 kase yoğurt (1 yemek kaşığı ETİ Yulaf Ezmesi ile zenginleştirilmiş)

Gece : Bir küçük kase dolusu kiraz (yaklaşık 15 adet)

formdakal.com
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 12:12:07
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 13:03:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?