16
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Sır olmaktan çıkan kadın konuştu

ABD'de 1 milyar dolarlık fonun yönetim ortaklarından İmregül Gencer, "Uluslararası ilişkilerim var. Wolfowitz'le, Clinton'la tanışmak ancak Türkiye'de şaşkınlık yaratır" dedi 

Önceki yıl Almanya'da düzenlenen Bilderberg toplantılarına katılan finansçı İmregül Gencer, bu yıl İstanbul'daki Bilderberg toplantılarına davetli olmadığını, sadece Mustafa Koç'un daveti üzerine yat turuna katıldığını söyledi. 

Gencer, birlikte teknede görüntülendiği eski Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz'in de kendisi gibi bu tura davetli olduğunu belirtti.
Wolfowitz'le görüntülenen ve bir anda toplantılara damgasını vuran Gencer, daha önce de Türkiye'de eski ABD Başkanı Bill Clinton'la görüntülenmişti. 

Özellikle ABD'li büyük yatırımcıların Türkiye'deki portföy yatırımlarının yönlendirilmesinde kilit bir isim olan Gencer, iki hafta önce sevgilisine ayrıcalık tanıdığı ortaya çıkınca istifa eden Paul Wolfowitz'le ilişkisini ve ABD'de yaptığı finans işlerini anlattı.

Geçmişte Bill Clinton'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında Q Jazz Bar'da çekilen fotoğraflarla bir anda gündeme gelmiştiniz. Şimdi de Wolfowitz. Bu olanlar tesadüf mü? 

Geçen yıl Türkiye'den ilk kez bir kadın finansçı olarak Bilderberg toplantısına davet edildim. Yıllardır Dünya Bankası toplantılarını izlerim. Clinton'la Kennedy ailesinin bir davetinde tanıştım. Bu düzeyde organizayonlarda bulunan, davetler alan birisinin Wolfowitz'le, Clinton'la tanışması ancak Türkiye'de şaşkınlık yaratır. Türkiye farklı bir ülke.

Paul Wolfowitz'le nasıl tanıştınız peki? 

Dünya Bankası ve Bilderberg toplantılarından tanışıyorum. 2000'li yıllardan bu yana tanıdığım, görüşlerine çok değer verdiğim, zaman zamanda danıştığım bir arkadaşımdır.

Sizi kendisi mi davet etti tekne turuna? 

Hayır. Bu yıl Türkiye'de yapılan Bilderberg toplantıları benim de işlerim dolayısıyla Türkiye'ye geleceğim bir döneme rastladı. Teknede yalnız değildik. Başta Bilderberg toplantılarına katılanlar olmak üzere, Mustafa Bey'in (Koç) birçok davetlisi vardı. Bu tekne gezisine Mustafa Koç'un davetlisi olarak katıldım. Paul Wolfowitz'de benim gibi davetliydi.

Clinton'dan sonra Wolfowitz haberiyle gündeme gelince üzüldünüz mü? 

Yok, böyle şeylere üzülmemeyi yıllar önce öğrendim. Ben bir iş kadınıyım, üstelik uluslararası çapta işler yapan bir işkadınıyım. Ben çok mutlu, ne yaptığını bilen birisiyim. Öyle kolay kolay üzülmem.

Global'de çok başarılıydınız? Neden ABD'ye gittiniz? 

Global'deki misyonumu tamamlamıştım. Ardından ABD'de çalışmaya başladım. Şu anda ABD'de Çin ve Amerikan hisselerine yatırım yapan yaklaşık 1 milyar dolarlık bir hedge fonunun yönetim ortaklarındanım.

Wolfowitz Türkiye ziyaretinde delik çoraplarıyla dünya basınına haber olmuştu. Kendisini yakından tanıyorsunuz. cimri biri midir?
Ben böyle bir izlenim edinmedim.

'Uluslararası çapta iş kadınıyım'

Dünya çapında ünlü bu insanlarla nasıl dostluklar kuruyorsunuz? 

Türkiye'nin önemli halka arz, özelleştirme, görüşmelerinin birçoğunda görev almış bir finansçı olarak uluslararası iş camiasının içinde olan başarılı bir işkadınıyım. 2000 yılında Tüpraş'ın halka arzında ÖİB, konsorsiyum üyesi olmamamıza rağmen, Global'e ikincil halka arzda hisselerin yabancıya satışı ayağında yetki verdi. 

Evimde hasta bir halde yatarken bir günde yaptığım telefon görüşmeleriyle 200 milyon dolarlık Tüpraş hissesinin yabancı yatırımcılara satışına aracılık ettim.
Songül Hatısaru/milliyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 11:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?