29
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Taliban yine kadın öldürdü

Çalışan kadınları, eğitim gören kızları sokak ortasında kurşunlayarak öldüren Taliban bir kadın cinayeti daha işledi. Bu seferki hedef, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlara bakan kadın emniyet amiri Malalay Kakar’dı.

Başına mermi sıkılarak katledildi. Taliban "Hedefi başarıyla ortadan kaldırdık" dedi.

KADIN ve çocuklara karşı işlenen suçlara karşı mücadele veren, Afganistan’ın en yüksek rütbeli kadın polisi Yarbay Malalay Kakar, uğradığı silahlı saldırı sonucu can verdi. Saldırıyı üstlenen Taliban örgütü "hedefimizi başarıyla ortadan kaldırdık" dedi.

ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Taliban yönetimini devirdiği 2001 yılından bu yana görev yapan Yarbay Malalay, dün sabah Kandahar’daki evinden emniyete giderken aracının içinde vuruldu. Başından aldığı mermi yarası sonucu ölen Yarbay Malalay, Taliban zulmüne karşı mücadele veriyor, emrindeki 10 kadın polis memuruyla birlikte kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçları soruşturuyor, evlere baskın yapıyordu.

Cesareti ve kahramanlığıyla övülen Malalay, Taliban’dan ölüm tehdidi de alıyordu. Kadınların yanlarında erkek yakınları olmadan ve tamamen kapanmadan sokağa çıkmasına izin vermeyen Taliban yönetimi 2001 yılına kadar sürdürdüğü kadına karşı zulmü, varlığını yasa dışı devam ettirdiği günümüzde de uyguluyor. Taliban’ın kadına karşı şiddeti Malalay gibi en üst seviyedeki kadınlara kadar ulaşabiliyor. İki yıl önce Kandahar eyaletinin kadın sorunları departmanı başkanı Safia Ama Jan da benzer şekilde suikaste kurban gitmişti. Önde gelen bir kadın hakları savunucusu olan Safia, kızları okutmak için mücadele ediyordu. Taliban bu cinayeti de üstlenmişti. Geçen Haziran ayında ise batıdaki Herat eyaletinde ilk kez bir kadın polis memuru vurularak öldürülmüştü. Bibi Hoor adlı 26 yaşındaki kadın polis evine giderken motosikletli iki silahlı adamın açtığı ateş sonucunda olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Hedefi yok ettik

Son yıllarda devletin üst düzey görevlilerine karşı şiddet olaylarını tırmandıran Taliban’ın hakimiyeti altında bulunan bölgede suç örgütleri, uyuşturucu kaçakçıları ve kabilelerin de karıştığı çatışmalar meydana geliyor. Kandahar’da silah ve uyuşturucu ele geçirilen ev baskınlarını da yürüttüğü belirtilen Malalay’ın öldürülmesini Taliban örgütü üstlendi. AFP ajansına açıklama yapan Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, "Malalay Kakar’ı biz öldürdük. O bizim hedefimizdi ve başarıyla bu hedefi ortadan kaldırdık" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 13:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?