20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Tıbbıyeliler şiddete onay verdi

'Kadın ve şiddet' anketine katılan tıp öğrencilerinin yüzde 38.7'lik bölümü "şiddete onay verdi" Yüzde 28.5'lik kısmı ise kadının "kendi hatasından ötürü" dayak yediğini savundu..

Türkiye'nin önde gelen tıp fakültelerinden birinde gerçekleştirilen "kadına şiddet" konulu anket, tıp öğrencilerinin konuya bakışları açısından son derece çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Üniveritenin adı ve bulunduğu bölgeyi ilişkin detaylar, etik kurulu kararı gereğince açıklanamayan ankete göre, tıp fakültelerindeki gençlerin ciddi bir oranı, şiddeti onaylıyor...

* Ankete katılan kızlı erkekli 173 öğrencinin yüzde 38.7'si "Kadına yönelik şiddeti onayladığını" belirtti. Tıp öğrencilerinin yüzde 28.5'i kadının kendi hatasından dolayı dayak yediğini kabul ederken yüzde 5.3'lük kesim ise dayağın kadına "yararlı" olduğuna inandığını ifade etti.

* Gençlerin yüzde 90.6'sı dayak yiyen kadına yardım edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak bunların dörtte üçü "kadını döven kişi ceza almasın" diyor.

'SEBEP ATAERKİL AİLE YAPISI'
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aynur Uysal ile Kudüs İbrani Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammad M. Haj-Ya'nın anket yöntemiyle yapılan araştırma "Journal of Family Violence" dergisinin şubat sayısında yayınlandı.

Sonuçları SABAH'a yorumlayan Yrd. Doç. Uysal, "Sonuçların böyle çıkması öğrencilerin ataerkil düşünceye sahip olmasından, çocukluk ve ergenlik döneminde aile içi şiddete maruz kalmalarından kaynaklanıyor" dedi.

'Çoğu kadın içten içe dayak yemeyi arzular'

Araştırmada gençlere yöneltiler sorulara alınan çarpıcı yanıtlardan bazıları şöyle:

* Cinsel açıdan güven vermeyen kadınlar dayak yemeyi hak eder.

* Kadın arkadaşları önünde kocasını aşağılarsa koca dövebilir.

* Çoğu kadın kocası tarafından içten içe dayak yemeyi arzular.

Sabah
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 08:12:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ümmügülsüm polat IP: 85.110.13.xxx Tarih : 6.03.2008 10:43:54

hiçbir kadın dayagı haketmez .Bir kere dayak kelimesi bile beraberlikleri kirleten en büyük unsurlardan biridir. Anlaşamıyorsan ayrılırsın erkekler genellikle kendi dediklerini yaptırmak ve egolarını tatmin etmek için kadına şiddet uyguluyor. Okumuş insanların dayağı onaylamasına çok şaşırdım. Herşeyi konuşarak Halletmek varken niçin kabalık öne çıksın. Köylü vatandaş karısını dövdüğü zaman medeniyetten bahsediyorlar sözüm ona okumuş erkekler şimdi ne oldu okumalarının ne anlamı kaldı. Bir kadını döverek kendisini tatmin edemez. Karısını ve beraber olduğu kadını döven insanın mutlaka psikolojisi bozuktur bence gitsin kendisini tedavi ettirsin. Örneğin bir kadın kocasını aldattı boşansın döverek onu kendisine dönderemez demekki kendisinde bir eksiklik varki kendisini aldatıyor. Ayrılsın herşey biter. Ben asla kadınların dövülmesine taraftar değilim hatta koklayarak sevilmeli incitilmemeli rabbim onları zaten nazik yaratmış dayağa nasıl tahammül etsinler ki . Sevgi ile her dediğini yaptırabilirsin fakat döverek asla.