22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Türk elçiliği olaya ilgisiz

Afganistan'ın tehlikeli bölgesi Kandahar'da inşaat yapan Çiğdem Özkan, pasaportuna el konunca 3.5 aydır bu ülkeden çıkamıyor.

Çiğdem Özkan (48) Afganistan'da 4 yıldır silahların gölgesinde Amerikalılara sosyal tesisler inşa ediyordu. Özkan, Kandahar'daki son inşaatı bitirirken Afgan firmasına yaptırdığı kapıları Amerikalılar beğenmeyince pürüz çıktı.

Afgan firmasının oyunu 

Buna kızan Afgan firması, bir çeteyi ve polisi devreye soktu. Çete, Özkan'ın yanındaki mühendisi fidye için kaçırırken, polis de Çiğdem Özkan'ın pasaportuna el koydu. Mühendis ABD operasyonuyla kurtarıldı.

Amerikalılar 'kaçıralım' dedi 

3.5 aydır Kâbil'den çıkamayan Özkan, Amerikalıların "Seni Türkiye'ye kaçıralım" teklifine rağmen mahkemenin pasaportu iade kararını bekliyor. Pasaport için Hikmet Çetin de devreye girdi ama sonuç çıkmadı.

Elçilik ilgisiz 

Beşiktaş'ın onursal başkanı Süleyman Seba'nın yeğeni olan Çiğdem Özkan, Kâbil'de silahlı koruması ve şoförü ile bekliyor. Türk Büyükelçiliği'nden yakınıyor: "Yardım etmediler."

Türk kadın mimar Kâbil'de 'rehin' kaldı

Afganistan'da Amerikalılara iş yapan Çiğdem Özkan'ın pasaportuna polis el koydu. Projeyi kaybeden Afgan şirketini suçlayan Özkan şimdi mahkemenin kararını bekliyor.

Afganistan'da silahların gölgesinde Amerikalı askerler için sosyal tesis yapan Türk kadın müteahhit, Afgan polisine pasaportunu kaptırınca Kâbil'de 'rehin' kaldı. Şeriat Mahkemesi'ne başvurarak, pasaportunu geri isteyen Çiğdem Özkan, tam 3.5 aydır Türkiye'ye gelemiyor. Amerikalıların Türkiye'ye kaçırma teklifine karşın Özkan, Şeriat Mahkemesi'nin kararını beklemeyi tercih etti. Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın yeğeni olan Özkan, Türk makamlarını ilgisizlikle suçladı.

MÜHENDİSİNİ DE KAÇIRDILAR 

Mimar olan Çiğdem Özkan (48), 2002 sonlarına doğru Afganistan'da müteahhitlik yapmaya başladı. İşleri iyi giden Özkan, 2006'da Amerikalı DYN Corp. adlı şirketin 'uyuşturucu ticaretiyle mücadele' kapsamında gerçekleştirilecek Air Wing Kandahar adlı proje çerçevesinde inşa edilecek sosyal tesislerle askeri lojmanların yapımını üstlendi. Projeyi hayata geçirmek için kolları sıvayan Çiğdem Özkan, güvenlik nedeniyle Türk işçi getiremeyince Afgan işçilerle çalışmaya başladı. Yaklaşık 4 ay önce inşaatlar tamamlandı.Ancak, Afganlara yaptırılan kapı örneklerini hem kendisi hem de işi veren ABD'li firma beğenmeyince geri gönderdi. Buna kızan Afgan firması, çetelerden biriyle anlaşarak, Afgan polisinin Özkan'ın pasaportuna el koymasını sağladı. Bununla da yetinmeyen çete, Çiğdem Özkan'ın yanında çalışan elektrik mühendisini kaçırarak, fidye istedi. Mühendis, Amerikalılar tarafından düzenlenen bir operasyonla kurtarılarak, Kandahar'a getirildi. Ancak, adının açıklanmasını istemeyen mühendisin pasaportuna da Afgan polisi el koydu.

ŞERİAT MAHKEMESİ'NDE 

Çiğdem Özkan, pasaportunu alamayınca Afgan Parlamentosu'na ve Afgan Şerait Mahkemesi'ne başvurdu. Afganistan'da bazı televizyon kanallarında da haber olan Özkan, iddiasına göre Türk Büyükelçiliği'ne başvurmasına rağmen yardım göremedi. 3.5 aydır pasaportunu alamayan Özkan, önümüzdeki günlerde Şeriat Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemeye başladı. Mahkemenin pasaportunu iade etmesi halinde Çiğdem Özkan hemen Türkiye'ye dönecek.
Hasan ERŞAN - Murat KEKLİKÇİ / sabah
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 10:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?