22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

TÜSAİD'dan AKP'ye kadın eleştirisi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen 11. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, Eskişehir'de yapıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, AKP'nin kadın hakları, pozitif ayrımcılık ve siyasette kota kavramlarına 'saldırgan' bir tepki verdiğini söyledi. 

Türkiye'de yetişkin kadınların yaklaşık yüzde 20'sinin okuma ve yazma bilmediğini veya eğitim olanaklarına erişemediğini, kadınların işgücü piyasasına uyum sağlamalarının güçleştiğini ifade eden Yalçındağ şunları söyledi:
"Bugünkü iktidarını büyük ölçüde kadınların mahalle çalışmalarına borçlu olduğu bilinen bir iktidar partisinin kadın hakları, pozitif ayrımcılık ve siyasette kota gibi kavramları duyduğunda adeta saldırgan bir tepki vermesi anladığımız ama asla tasvip etmediğimiz bir anlayış biçimidir.

Siyasette kota veya pozitif ayrımcılığın ebediyen uygulanmasını savunmuyoruz. Belki bir eşiğe gelene kadar bunu kabul ederlerse, aslında kanunlaşırsa, siyasi liderlerin de işi kolaylaşacaktır. Kadının siyasette katılımı mutlaka artırılmalıdır. Sadece Meclis'teki oranın değil, yerel yönetimlerde de etkin katılımın artırılması gerekir."


'Ekonomi ajandanın başında olmalı'

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Makroekonomik politikalarla gelinebilecek iyileşmenin sınırına ulaştık" dedi. Bundan sonra ekonominin ileriye gidebilmesinin yolunun yapısal dönüşümlerden geçtiğini belirten Yalçındağ şöyle devam etti:
"Konut piyasalarındaki sıkıntıdan kaynaklanan likidite darlığıyla karşı karşıya kalabiliriz, reel büyüme aşağı inebilir. Daha zor bir dönem bizi bekliyor. İç dengesizliklerimizi gidermemiz, yapısal reformları yapmamız lazım. Oysa bir rehavet ve atalet içindeyiz. Yapısal reform süreci tamamen durdu. İktidar ekonomiyi bir an önce ajandanın en başına koymalı."
Kayıtdışıyla mücadeleye de değinen Yalçındağ, "Meclis koridorlarında 'Aman kayıtdışına dokunmayalım, yoksa KOBİ'lerde bir çöküş yaşanır söylemlerini de biliyoruz" dedi. Yalçındağ, 10 yıl içinde kayıtdışıyla kademeli mücadele edildiği takdirde Türkiye'nin vergi gelirinin 100 milyar euro artabileceğini söyledi.


Beysel de eleştirdi
TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel de hükümeti AB konusunda eleştirdi. Beysel, "Hükümet seçim öncesi, kendisini ulusalcı cepheden zorlayan rakipleri karşısında, AB konusunu rafa kaldırmayı uygun buldu" dedi. Beysel ayrıca, "Büyüme yavaşlıyor, enflasyonla mücadelede zorlanıyoruz. Cari açık, faizler yüksek. Reform süreci hızlandırılmalı" diye konuştu.

'Kadın sorunu fark edilmeli'

MEDİASA Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da AB'de kadınların iş hayatına katılım oranlarının Türkiye'den yüksek olmasına rağmen istenilen noktada bulunmadığını ancak Avrupa Parlamentosu'nun bu konuda çalışmalara hız verdiğini söyledi. AB'ye katılmayı planlayan Türkiye'nin bu konuda ilerleme kaydedemediğini anlatan Demet Sabancı Çetindoğan şöyle konuştu:
"Türkiye kadın haklarının geliştirilmesi konusunda uluslararası birçok anlaşmaya imza atmış olsa da işin pratiğinde önemli eksiklikler gözlenmektedir. Türkiye'yi küresel platformda daha etkili bir aktör haline getirmek için kadının ekonomik etkinliğini artırmak vazgeçilmez bir zorunluluktur. Atılması gereken adımlardan en önemlisi kadınlarımızın sorunlarının devlet ve işveren nezdinde fark edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik politikalar üretilmesini sağlamaktır."


4 kadından 1'i iş bulabiliyor

TÜRKONFED'in, "İş Dünyasında Kadın" başlıklı raporuna göre, Türkiye'de 4 kadından sadece 1'i iş bulabiliyor. Kadınların erkeklere göre yüzde 42 daha düşük ücret aldığı belirtilen raporda Türkiye'de çalışma yaşındaki kadınların sadece yüzde 24'ü işgücüne katılırken AB'de bu rakam yüzde 56. Rapor özetle, "Kadınları sosyal ve siyasal yaşama, iş hayatına katmadan dünya ile rekabet edemeyiz. Sorumlu tarafları göreve çağırıyoruz" mesajını taşıyor. Rapordan notlar şöyle:

Çalışan kadınların yüzde 41'i maaşlı, yüzde 6'sı yevmiyeli, yüzde 1'i işveren, yüzde 41'i ücretsiz aile işçisi.
Kadınların yüzde 48'i tarımda çalışıyor. Tarımı yüzde 14'le imalat sanayi, yüzde 10'la toptan ve perakende ticaret, yüzde 5'le sağlık hizmetleri, yüzde 5'le toplumsal hizmetler ve yüzde 1'le eğitim hizmetleri izliyor.
Türkiye'de erkekler kadınlardan yüzde 42 daha fazla gelir elde ediyor.
Kadınlar iş hayatına en fazla 20 - 29 yaş arasında başlıyor.
İstanbul'da 20 - 24 yaş arasındaki her 100 kadından 37'si çalışırken 25 - 34 yaş arasında bu oran yüzde 30'a geriliyor. Karadeniz'de 20 - 24 yaş arasındaki kadınların yüzde 55'i, Trakya'da yüzde 48'i, Akdeniz'de yüzde 45'i, Ege'de ise yüzde 40'ı çalışıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 12:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?