15
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

TÜSİAD'tan kadın vekil hatırlatması

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "tabii parlamento her şeyi daha iyi bilir. Ancak TÜSİAD, gelenekleri ve refleksleri son derece güçlü bir kurum" dedi. Yalçındağ, siyasi partilere, kadın aday kontenjanı konusunda hatırlatmada bulundu.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinin (KAGİDER) Mayıs ayı toplantısına katılan Yalçındağ, buradaki konuşmasının ardından, gazetecilerin geçtiğimiz günlerde TÜSİAD’ın Anayasa değişiklik paketiyle ilgili yaptığı açıklamaya dair Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Parlamento ne yapacağını TÜSİAD’dan daha iyi bilir" yönündeki açıklamasıyla ilgili sorularını yanıtladı. 

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, şunları kaydetti: 

"Tabii parlamento her şeyi daha iyi bilir. Ancak TÜSİAD, gelenekleri ve refleksleri son derece güçlü bir kurum ve Türkiye’nin her konusuyla ilgili her zaman fikir beyan etmiş bir kurum. Biz de son gelişmelerle ilgili fikirlerimizi beyan ettik."

Yalçındağ: "Siyasi partiler samimiyet sınavında"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, genel seçimlerin toplumun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına katılımı konusunda siyasi partiler için bir samimiyet sınavı olacağını bildirdi.

Yalçındağ, Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinin (KAGİDER) Mayıs ayı toplantısında, "Türkiye'de Güçlü Sosyal Yapı İçin Gerekli Dönüşüm" konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, içinde bulunulan seçim atmosferini de dikkate alarak kadınların siyasal yaşama katılımları konusuna işaret eden Yalçındağ, kadınların yaşadıkları toplumda karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmaları için en etkili yolun siyasete katılmaları olduğunu vurguladı.

Kadınların ülkeden ülkeye bazı farklılıklar gösterse de kültürel çevre, aile sorumlulukları, eğitim düzeyi ve benzeri sebeplerin etkisiyle siyasette erkekler kadar yer alamadığını bilindiğini ifade eden Yalçındağ, pek çok ülkede kadınların siyasal karar süreçlerine eşit katılımını sağlamak için özel düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Yalçındağ, "olumlu ayrımcılık" veya "kota" olarak adlandırılan bu düzenlemelerin amacının, siyasal karar organlarında yer alan kadın sayısının kritik eşik kabul edilen en az yüzde 30-40 oranlarına ulaşmasını garantileyebilmek olduğunu söyledi.

"Engel bulunmuyor"

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin önünde kısa bir süre sonra yapılacak bir genel seçim olduğunu hatırlatarak, şu görüşleri aktardı:

"Siyasi partilerin milletvekili aday listelerinde kadınlara seçilebilecekleri konumlarda yer vermelerinin önünde yasal bir engel bulunmuyor. Genel seçim, toplumun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına katılımı konusunda siyasi partiler için bir samimiyet sınavı olacaktır. Bu konunun daha geniş bir demokrasi isteyen tüm sivil toplum tarafından takipçisi olunması gereklidir."


aa
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 12:17:05
Güncelleme :9 Mayıs 2007 Çarşamba 13:10:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?