29
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Uçan Süpürge Kadın Filmleri

11. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 8-15 Mayıs ArasındaSloganı bu yıl "Kendin Ol, Düşlerini Yarat" olan festivalde Onur Ödülü'nü Nilüfer Aydan, Bilge Olgaç; Başarı Ödülünü Meral Çetinkaya alacak.

11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 8-15 Mayıs 2008 tarihleri arasında dünyanın her yerinden kadın yönetmenlerin çektiği filmleri izleyiciyle Ankara'da buluşturuyor. Festivali, Avrupa Kadın Filmleri Festivalleri Ağı’nın da etkin bir üyesi.

Bu yıl "Kendin Ol, Düşlerini Yarat" sloganıyla yola çıkan festivalin programında eşcinsel temalı filmler de yer alıyor. Çeşitli festivallerden ödüllerle dönmüş üç film, toplumsal cinsiyete dair çarpıcı öyküler anlatıyor.

Festivalde bu yıl Uçan Süpürge Onur Ödülü’nü Nilüfer Aydan, Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü ise Meral Çetinkaya alacak.

Her Biri Ayrı Renk...
"Her Biri Ayrı Renk" bölümünde Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü (FIPRESCI) için yarışacak filmler arasında yer alan XXY, interseksüel (çift cinsiyetli) bir gencin çarpıcı öyküsünü anlatıyor. Cannes'da Eleştirmenler Haftası'nda "Büyük Ödül" kazanan Lucia Puenzo'nun bu ilk uzun metraj filmi cinsiyet, cinsellik ve toplumsal cinsiyet kimliği üzerine etkileyici sözler söylüyor.

Erkekler Matinesi...
Kadın yönetmenlerin erkekliği sorgulayan filmlerinden oluşan “Erkekler Matinesi” bölümünde gösterilecek Onu Tanıdığımda Erkekti (She Is A Boy I Knew), transeksüel bir kadının cinsiyet kimliğini kabul edişini ve bunu çevresiyle paylaşma sürecini anlatıyor.

Gwen Haworth’un yazıp yönettiği ve aynı zamanda oynadığı film kıyafetlerin, isimlerin ve anatominin cinsel kimliğin kurulması üzerindeki rolünü sorgulatıyor. Film Montreal ve Kingston's ReelOut9 lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel (LGBT) film festivallerinden ödüllerle döndü.

2005’te Berlin Film Festivali’nde gey-lezbiyen temalı filmlere verilen "Teddy Bear Ödülü"nü almış Maskeli Balo’ da 40’lardan bugüne lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların görünürlüğünün önündeki engelleri tarihsel tanıklıklarla anlatan bu belgesel kadınları seven kadınlar üzerine yapılmış en önemli filmlerden biri sayılıyor.

BİA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?