22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Uçan Süpürge Müjde Ar'ın

Bu yıl 10-20 Mayıs tarihleri arasında 19'uncu kez gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde Onur Ödülü Müjde Ar'ın oldu. Bilge Olgaç Başarı Ödüllerini ise Güler Ökten, Saniye Hün ve Nevin Akkaya alıyor.

Nivea'nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sinemaya yönetmenlik ya da oyunculuk alanında emek vermiş kadınların emeklerini görünür kılmak amacıyla düzenleniyor. Bu yıl Onur Ödülü Müjde Ar'a, dyunculuğuyla kadın sorunlarını görünür kılması, özellikle 1980 sonrasında rol aldığı filmlerle Türk sinemasındaki kadın temsilinin değişmesini sağlaması nedeniyle veriliyor.

Ar'ın ödülü almasında, sinemada kadın kimliğini özgürleştiren ve kadın cinselliğine farklı bir bakış açısı getiren rollerin oyuncusu olması etkili oldu.

Çünkü, Ar oyunculuğuyla sadece kadın sorunlarını görünür kılmakla kalmamış, aynı zamanda, alışılagelmişin dışındaki "gerçek" kadın karakterleri başarıyla canlandırarak Türk sinemasındaki kalıplaşmış kadın imgesini de altüst etmiş, yeni bir dönemin öncüsü olmuştu. Ar ödülünü festivalin 10 Mayıs gecesi yapılacak açılış töreninde alacak.

Erkeklere ait sinema dünyasında kadın olarak tüm olumsuzluklara karşı düşlerini gerçek yapmayı başarmış kadınların simgesi Bilge Olgaç adına, sinemanın farklı alanlarında başarılı olmuş kadınlara verilen Başarı Ödülleri ise bu yıl şu oyunculara verildi:

* Tiyatro oyuncusu olmasına rağmen Türk sinemasında seslendirme sanatçısı olarak tanınan, 1937'den 2000'e kadar sekiz binin üzerinde filmde yerli-yabancı yıldızlara sesini veren Nevin Akkaya,

* Tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı olan, Türk sinemasına 1939-1956 yılları arasında oyuncu olarak emek veren, az sayıda filmde rol alsa da sinemada kendini var eden Saniye Hün,

* Ve sinemaya uzun yıllar emek veren, karakter oyuncusu olarak yardımcı rollerde gösterdiği başarıyla adından söz ettiren ve bugün hâlâ dizi ve filmlerde ustalıkla canlandırdığı rollerde izlediğimiz Güler Ökten...




ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Mart 2007 Salı 15:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?