26
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Üretimde 'dişi kuş' modeli

Üretimi de dişi kuş yapar!

Erzurum'da 1.5 milyon TL'ye kurulan süt ve süt ürünleri fabrikasında sadece kadınlar çalışıyor

 

DOĞU Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) tarafından 1 milyon 500 bin liraya kurulan Organik süt ve süt ürünleri fabrikası, kadınlara emanet edildi. Müdüründen, hizmetlisine kadar her bölümünde kadınların çalışacağı fabrikada işlenecek süt ve süt ürünleri, Avrupa’ya ihraç edilecek.
Doğu Anadolu çiftçisinin kaderini değiştirmeyi hedef alan Aziziye İlçesi yakınlarındaki tesislerde, yılda 20 milyon liralık organik ürün satışı yapılacağını vurgulayan DATÜB Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Bu fabrikaya erkek sinek bile giremez” diye espri yaptı. Kontrol sertifika kuruluşunun bölgede uygun gördüğü inekleri kayıt altına aldıklarını vurgulayan Başkan Ilıcalı, “Organik süt fabrıkası AB uyum yasalarına göre yapıldı. Çevredeki 15 köyde süt toplama merkezi kurduk. Burada toplanan sütler fabrikaya getirilerek organik tereyağı, keten tohumlu ve ısırgan otlu peynir üretimi yapılacak. Üç ay boyunca 19 kadın, organik süt üretimi kursuna katıldı. Kursu başarıyla tamamlayan 19 genç kız ve kadın, organik süt üretimini gerçekleşktirecek. Bayanların erkeklere nazaran daha hijyenik ve titiz olduklarını bildiğimiz için tercihi onlardan yana kullandık” diye konuştu.
Ramazan Bayramından sonra üretime başlayacaklarını ifade eden Utkum Organik Süt Ürünleri Fabrikası Müdürü Ayşe Başaktekin ise “Doğu ve Güneydoğu bölgesinde en çok ihmal edilen kesim maalesef bayanlar. Biz de işletmede kadınların çalıştıracağız. Erkek olmadığını bilen aileler, kız ve eşlerini severek işe gönderiyor. Böylece bayanlar üretime katkıda bulunacak” dedi.
Fabrika işçilerinden 21 yaşındaki Hülya Adanalı da, ilk kez çalışacak olmanın heyecanının yaşadığını belirtti. Fabrikada erkek egemenliğinin olmayacağını bildiği için mutlu olduğunu vurgulayan Adanalı, “Asgari ücret alacağız. Hepimizin sosyal güvencesi olacak. Yani ayaklarımızın üzerinde durabileceğimizi bilmek çok güzel” diye konuştu.  

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 19:01:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?