27
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Utandıran rapor çalıştayı

Türkiye’nin, BM’nin “Cinsiyete Dayalı Gelişme Raporu”nda, 109 ülke arasında 101. sırada gösterilmesi üzerine AK Parti kadın kolları yöneticileri, konuyla ilgili çalıştay düzenleme kararı aldı.

Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, “Kadınlara ilişkin istatistiki verileriyle dünya ölçeğinde öne çıkan ülkelerin uygulamalarına bakacağız. Kriterlerini masaya yatıracağız” dedi.

BM Kalkınma Programı’nın Türkiye’yi 109 ülke içinde 101’inci sırada gösteren “Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi”, AK Partili kadınları harekete geçirdi.
“Son 27 yılda ortalama yaşam beklentisi, okuma-yazma oranı ve gayri safi milli hasılası giderek yükselen Türkiye nasıl sıralamanın en altlarında yer alır” diyen Ak Parti kadın kolları yöneticileri, raporla ilgili geçen haftasonu parti genel merkezinde BM Kalkınma Programı yetkilileriyle bir araya geldiler. Kadın yöneticiler konuyla ilgili çalıştay düzenleme kararı aldılar.

Şaşırtıcı tablo

Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’yi endeksin alt sıralarına iten kadın istatistiklerini inceleyip bu durumun düzeltilmesi için, endeksin ön sıralarında yer alan ülke örneklerine bakacaklarını söyledi. Şahin, “Kadınlara ilişkin istatistiki verileriyle dünya ölçeğinde öne çıkan ülkelerin uygulamalarına bakacağız. Bu alanda dünyanın en iyisi, en hızlı yükseleni, en az milli gelire rağmen en fazla insani gelir elde eden ülkelerinin kriterlerini masaya yatıracağız” dedi. Şahin, Türkiye’nin son yıllardaki kadın istatistiklerine bakıldığında endeksteki tablonun kendileri için şaşırtıcı olduğunu da vurgulayarak, endekste kullanılan verileri de inceleyeceklerini söyledi.

Alarm konuları

BM Kalkınma Programı’nın, kadınların toplumsal hayata aktif katılımını ölçen Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’nde Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ermenistan’ın bile gerisinde kalarak 109 ülke içinde 101’inci olan Türkiye, “İnsani Gelişme Endeksi”nde de üç sıra birden gerileyerek 79. sıraya indi.
Kadınların parlamentodaki sandalye sayısının; kadın yasama üyelerinin, üst düzey yetkili ve yöneticilerin; kadın profesyonel ve teknik çalışanların oranını ve ekonomik bağımsızlığın bir göstergesi olarak kazanılan gelirdeki cinsiyete bağlı eşitsizliği ölçümleyen Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’nde Türkiye’yi Azerbaycan ve İran izledi.

Endeksteki sıralama sonucu, Türkiye’nin, kadınlara fırsat eşitliği sunulması konusunda alarm verdiği yorumlarına yol açtı.
 

Turan Yılmaz - Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 18:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?